Шефката на счетоводната къща Иванка Терзийска хвърли 600 лв. печалба на общината и избяга в отпуск, зам.-кметът на Дупница Олга Китанова й прати проверка

Иванка Терзийска

 

ОбС шефът Емил Гущеров и две комисии чакат Терзийска да разясни цифрите по доклада на дружеството

Управителката на общинската счетоводна къща в Дупница Иванка Терзийска отчете печалба от 600 лв. за миналата година и се измъкна по терлици от проверките, които тресат дружеството. Оказа се, че Терзийска е излязла в неплатен отпуск в момент, в който всички общински дружества подготвят годишните си отчети за 2016 година и ги представят на общинското ръководство. Отчетите ще се разглеждат на сесия на ОбС, в момента документите минават през комисиите. Единствено Иванка Терзийска от управителите не е минала, за да даде обяснение защо дружеството е в потресаващо финансово положение.

„Ще дам втори шанс на Иванка Терзийска да дойде, да представи доклада си и да разясни отчета на заседание на комисиите по образование и по икономически въпроси”, каза председателят на Общинския съвет Емил Гущеров.

Източници на вестник „Вяра” сред общинските съветници, пожелали анонимност, съобщиха, че Иванка Терзийска е представила смехотворна печалба на счетоводната къща за 2016 г. Според отчета дружеството е излязло на плюс за миналата година с едва 600 лв., при положение че всички общински предприятия и звена се обслужват счетоводно именно от Терзийска и екипа й.

„Това е подигравка”, категорични са съветниците.

Междувременно стана ясно, че кметът Методи Чимев е изпратил проверяващи, които ровят в документацията. Проверката се осъществява под контрола на зам.-кмета по финансовите въпроси Олга Китанова. Сред проверяващите са уважавани финансисти като Георги Вълев и др.

„Нещата са много сериозни, но нека съберем всички факти и доказателства”, заяви зам.-кметът Олга Китанова, която обеща да огласи доклада пред обществеността.

Очаква се на сесията идната седмица Терзийска да бъде отстранена.

Кметът Методи Чимев поиска незабавното отстраняване на Иванка Терзийска от поста управител на общинската счетоводна къща още на сесията в края на април. Тогава стана ясно, че Терзийска освен като шеф на счетоводната къща е заработвала и като счетоводител в „Напоителни системи”, лапала е по 4000 лв. с незаконни трудови договори, развивала е конкурентна трудова дейност. Точката не мина и Терзийска запази поста си.

От отчетите стана ясно, че друго дружество ГУМ – Дупница е на печалба с над 133 000 лв.

Според документите ВиК – Дупница има 20 000 лв. печалба. Както е известно, общинската болница е със загуби в размер около 1 200 000 лв.