Шофьор се заби в стената на тунела край Дупница, осветлението още е проблем

Пореден пътен инцидент в тунела край Дупница предизвика острото възмущение на водачите от региона. Повече от месец  дупничани алармират институциите,  че в пътното съоръжение на главен път Е-79 липсва достатъчно осветление и шофирането  през него носи сериозни рискове. Във вторник по обяд бе регистрирана поредната катастрофа , при която възрастен мъж се заби в стената на тунела. За щастие водачът не е пострадал, има нанесени само материални щети на автомобила , съобщиха от полицията.  Десетки фотоси и видеа показващи тъмнината в тръбата изпълниха фейсбук групите в града.  В гневни коментари дупничани обясняват, че държавата нехае, а човешки животи зависят от закупуването и монтирането на няколко крушки. Те напомнят трагичния пътен инцидент край Витиня и искат спешни действия от страна на АПИ, за да се избегнат бъдещи инциденти и нелепи смъртни случаи.

Припомнаме, че на 15 юни „Вяра” отправи питане към Агенция пътна инфраструктура кога ще бъде предприето нещо за решаване на проблема  и кога ще започне смяната на осветителните тела. В отговор от АПИ увериха, че това ще стане в най-кратък срок, като дадоха обяснение,  че в началото на тази година е извършено обстойно обследване на техническото състояние на електрическата система в тунелната тръба за Благоевград, изградена през 70-те години на миналия век. Установени са проблеми на основната електрическа система на осветлението и трафик сигнализацията. Причината за намалената видимост в тунелната тръба е липсата на захранване на осветителни тела поради множеството кабелни повреди по кабелното трасе. За отстраняването им са предприети необходимите мерки и в най-кратък срок предстои да бъде възстановено осветлението в тунелната тръба. В тръбата за София, която е в експлоатация от 90-те години на миналия век, осветителната система работи нормално”, гласи отговорът на пресцентъра на ведомството.

Две седмици по-късно проблемите с осветлението остават нерешени, а водачи бият тревога, че през лятото трафикът се увеличава, а с това и възможността от възникването на повече пътни инциденти.