Трънчани избират кмет на 8 октомври! За втори път в рамките на 4 г. ще има частичен вот след оставка на Станислав Николов

 

 

Частични избори за нов кмет на Община Трън ще се проведат на 8 октомври, 2017 година. Това става ясно от Указ № 134 на президента на Република България Румен Радев, който  вече е публикуван в Държавен вестник.

Постановлението е на основание член 98, точка 1 от Конституцията на Република България във връзка с член 463, алинея 5 от Изборния кодекс. Указът е издаден на 22 юни и е подпечатан с държавния печат.

В момента временно изпълняващ длъжността кмет на Община Трън е Цветислава Цветкова, която преди това заемаше поста „заместник кмет“.

До частичния вот се стигна, след като редовно избрания градоначалник Станислав Николов сам подаде оставка по лични причини, както бе записал в мотивировката за нея. Тя бе приета от общинската избирателна комисия в града. Оттеглянето му от поста бе дни преди провеждането на местния референдум за добив на полезни изкопаеми.

От края на април Николов е подсъдим за пътен инцидент с дете, станал преди близо две години. Той е обвинен за това, че на 13.11.2015 г., в зоната на кръстовище пред училищния двор на СОУ “Гео Милев“, при управляване на “Фолксваген Туарег“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на 6-годишно момче. След удара малкият Ивайло получи разкъсване на слезката, която бе отстранена хирургически, както и множество средни телесни повреди – травма на корема с разкъсване на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив. По-късно стана ясно, че свидетели са били притискани да не дават показания за катастрофата.

Случаят предизвика бурното възмущение на премиера Бойко Борисов, тъй като Николов бе избран на кметския пост от партия ГЕРБ.

“Не искам да го чувам и виждам. Много се подразних като слушах как кметът на Трън обяснява как щял да съди телевизии и нямало да говори. Първо – ти си публична фигура, когато те питат, ще излезеш и ще кажеш какво мислиш, а не след пет дни да обясняваш кой е луд и кой не е. На всеки може да му се случи някаква неприятност на пътя. Посипи си главата с пепел, иди при тази жена, направете всичко възможно. И партията щеше да даде пари за лечението на детето”, заяви преди година Борисов.

През последните четири години това ще са вторите частични избори за кмет на Трън. И двата пъти след оставка на Станислав Николов.

Любомира ПЕЛОВА