110 осветени хляба раздадоха за здраве в Дупница на Малка Богородица

Отец Костадин освети хлябовете и другите продукти.

Клисарят Стоян Кадийски: Преди 35 г. на този ден светицата ми даде дар и вяра

Стотици дупничани посетиха двата големи храма в града на празника Рождество на Пресвета Богородица. На 8 септември Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Стоян Кадийски
110-те хляба са осигурени от дарители.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-почитаните празници, на който се провеждат събори из цяла България. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.
Още от сутринта на празничния ден в катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в центъра на града се извиха опашки пред мястото, където се продават свещи. Вярващите се бяха подготвили и с дарове, които оставяха пред иконите на Божията майка. В централната църква отец Петър отслужи празнична света литургия, а отец Костадин миросваше дупничани. В другия голям храм в града – „Покров на Пресвета Богородица”, също имаше множество вярващи през целия ден.

Отец Петър водеше службата в празничния ден. 

„Това е най-големият празник на празниците. Голяма радост е, когато се ражда майката Божия. Ако тя не се е родила, нямаше да се появи и Иисус Христос. Който празнува този ден и дава милостиня, получава всичко каквото желае, спрямо вярата. Аз наистина повярвах в този ден преди 35 години. Не искам да навлизам в подробности и да споделям съкровени тайни. Но точно на този ден преди цели 35 години света Богородица ми даде дар, вяра и знак”, каза главният майстор готвач на курбаните в града и клисар Стоян Кадийски.
След края на църковната служба отец Костадин освети 110 хляба, произведени в град Рила, и кашон с банани, осигурени от дарители.
Продуктите бяха раздадени на миряните, които ги отнесоха в домовете си и ще хапнат от тях за здраве и благополучие. Някои от вярващите бяха донесли от вкъщи пити, сладки и други храни, които да бъдат осветени.
Във вторник пък на параклиса „Св. Неделя” Кадийски и помощниците му са раздали един казан курбан с агнешко месо и два казана с боб по повод Малка Богородица.
„Раздадохме ги там от съображения поради мерките, свързани с коронавируса. А пък и празникът се пада в сряда и тогава е ден за постене. Затова решихме, че ще сготвим и раздадем от осветените ястия във вторник”, уточни Кадийски.

 

Димитър ИКОНОМОВ