13 области са пред сериозни проблеми със заразата

Следващата седмица се очаква 13 области в страната да бъдат изправени пред сериозни проблеми със заразата – Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен. Това обясни пред Нова тв математикът от НОЩ проф. Николай Витанов. Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо, твърди той.

“Един от параметрите, които следим, показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тях ситуацията не е добра и положението се влошава”, каза Витанов. “Разликата в областите зависи от развитието на епидемията.

 

В Кюстендил върлува новият щам

 

и положението е много лошо”, каза специалистът. “Когато наближим 5000 положителни на дневна база, става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 000 ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%”, обясни проф. Витанов.

Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи, е възможно да се подходи към глобални мерки. След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията, смята той.

2654-ма са ваксинираните в събота. Поставени са 645 ваксини на “Пфайзер”, 1923 на “АстраЗенека” и 86 на “Модерна”. Така

 

общият брой на имунизираните вече е 287 118,

 

от които 50 051 са получили две дози.

“Трябва да се прави разлика между зараза и заболяване. Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу Covid-19 да има някой, който да е развил тежко заболяване от коронавируса”, обясни пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Той подчерта, че и трите ваксини, одобрени и прилагани в България, имат много добра ефективност при предпазване от тежко изкарване на заболяването.

Той допусна, че е напълно възможно голяма част от обществото да е преминало през заболяването безсимптомно и по много лек начин.

Проф. Кюркчиев определи като правилно решението да бъдат отворени заведенията, защото “те са места за социално общуване, а не за неморално забавление. Те са изключително важни за функционирането на всяко едно общество”. Той каза, че никога не е бил съгласен със затварянето на хората в домовете им.

Имунологът обаче е несъгласен със спирането на плановия прием в болниците от 8 март, тъй като има много други заболявания, които не могат да бъдат игнорирани. “Противопоставянето на едното с другото е некоректно като подход”, каза той.

“Преди ваксинация не е необходимо да се прави тест за антитела. Експертите казват, че няма проблем, ако човек е преболедувал или в момента е заразен, да му бъде поставена ваксина. Това няма да доведе до някакви усложнения, напротив – може да помогне”. Това каза в интервю за bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

“Под 3000 души съобщават за нежелани реакции и те всички са описани в кратката характеристика. Това са най-често болки в областта на приложение, леки грипоподобни симптоми и малко по-висока температура при аденовирусните ваксини… Тези симптоми отшумяват бързо – за около едно денонощие”, допълни Кирилов. Той напомни, че през март България очаква доставки от трите одобрени ваксини в ЕС.