15-и ден от руската инвазия: Западът осъди атаката срещу детска болница в Мариупол

Снимки - AP

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва

В 15-ия ден от руската инвазия в Украйна столицата Киев осъмна за поредна сутрин със сирени за въздушно нападение, предаде Би Би Си. Малко след полунощ беше съобщено и за нанесени удари по жилищни райони и газопровод в град Охтирка, област Суми, има информации и за загинaли хора.
Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. За момента няма потвърдени смъртни случаи.

„Още не знаем броя на пострадалите, но се опасяваме от най-лошото”, коментира изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката „ужасяваща“, както и призова „това безсмислено насилие да спре“.
Руската атака срещу детска болница беше осъдена и от ООН, САЩ и хуманитарни организации, сред които и „Лекари без граници“.
Нападението предизвика негодувание в цяла Европа. Остро реагира и украинският президент Володимир Зеленски, който обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.
1207 цивилни са загинали по време на 9-дневната обсада на Мариупол, каза кметът Вадим Бойченко.
От службата за правата на човека към ООН съобщиха, че само за последното денонощие цивилните жертви са 89.

В телефонен разговор снощи британският премиер Борис Джонсън обеща на украинския президент Володомир Зеленски да затегне още санкциите срещу Русия. Зеленски написа в Туитър, че двамата с Джонсън са обсъдили също „по-нататъшната подкрепа , включително отбранителна помощ“.
Най-малко 35 000 цивилни са били евакуирани от обсадените украински градове вчера , съобщи още Зеленски във видеобръщение:
„Три хуманитарни коридора позволиха на жителите да напуснат Суми, Енергодар и районите около Киев. Евакуацията трябва да продължи и днес с още три маршрута – за градовете Мариупол, Волноваха и Изюм“.