1500 лв. гаранция за домашния насилник от Бобов дол, обвинен в кражба на 60 лв. и нападение

Мая Гиздова

Д.Г. не се признава за виновен и не е дал обяснения в съда

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова, взе мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1500 лв. по отношение на Д.Г., привлечен като обвиняем за грабеж и за нарушение на заповед за защита от домашно насилие. Съдът не уважи искането на прокуратурата за вземане на най- тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”.

Д.Г. е привлечен като обвиняем за грабеж – престъпление по чл. 198, ал.1 от НК, за това, че на 16.08.2021 г. около 05,15 ч. в Бобов дол е отнел чужди движими вещи: дамско портмоне и вътре в него – лична карта и банкова карта на името на Н.Г. и сумата от 60 лв., като е употребил сила, нанесъл удар по главата й и я ритнал с крак в областта на кръста. Д.Г. е привлечен като обвиняем и за престъпление по чл. 296, ал.1 от НК за нарушаване на заповед за незабавна защита от домашно насилие.

Видно от събраните до този момент доказателства по делото, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към деянията, за които му е повдигнато обвинение. Същият не се признава за виновен и не е дал обяснения. Не е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като Д.Г. не е привлечен като обвиняем за престъпление, което е извършено повторно или при условията на опасен рецидив, не е осъждан за друго тежко умишлено престъпление от общ характер на „лишаване от свобода“ за не по- малко от 1 година. Обвиняемият е с постоянен адрес, на който е бил и открит, работи на трудов договор, пише в мотивите на съдия Мая Гиздова.

Определението на РС – Дупница, с което по отношение на Д.Г. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“, може да се обжалва и/или протестира пред Окръжен съд – Кюстендил.