26-годишната история на волейбола в Дупница официално приключи! Марек отива в Пловдив

  • Кметът Дангов прогони клуба донесъл четири шампионски, три вицешампионски и четири бронзови отличия при мъжете

  • „Марек Юнион-Ивкони“ се мести с ново име, а и с нов партньор

 

Мъжкият волейболен отбор на Марек Юнион-Ивкони, който е четирикратен шампион на България, напуска Дупница окончателно. Това стана ясно официално в сряда, след провеждането на Общо събрание на клуба, в което бе заложена точка за смяна на името и седалището на тима.

„Взето бе решение, че мъжкият отбор на Марек няма да продължи в Дупница, след края на сезона. Ще вземем някои от младите състезатели, които са към него. Другите остават в общинския клуб, който ще бъде създаден“, заяви мениджърът на ВК Марек Людмил Найденов.

„Ще направим жест към всички деца и ще изкараме всички първенства при подрастващите докрай и в юношеското и в девическото направление. Те са се трудили и го заслужават. Треньорите също ще останат да завършат със своите селекции предстоящите състезанията. Не сме длъжни, но ще го направим. Имаме шест отбора в отделните възрасти, изискват се средства за тренировъчен процес, пътувания, състезания и храна. Най-лесно ни е през март да се преместим с мъжкия отбор, но няма да го направим и ще си изпълним ангажимента към подрастващите“, каза още клубният шеф.

„Гледаме в посока Пловдив. По-късно ще бъдат обявени подробности, както и под какво име ще продължи отборът ни.“, уточни Людмил Найденов.

Припомняме, че до тази ситуация се стигна след като кметът на Дупница Първан Дангов буквално прогони славния волейболен отбор, който донесе в града четири шампионски, три вицешампионски и четири бронзови отличия при мъжете. Зад гърба си отборът има 11 евроучастия, 4 от които в най-силния клубен турнир Шампионска лига.

Както е известно, градоначалникът поде открита атаката към клуба, заради президента Ивайло Константинов, който е негов политически опонент. На своя пресконференция Дангов официално поиска мъжкият отбор да се махне и да си намери нова зала, а той самият щял да се погрижи за школата.

В едно от тв-участията си заяви, че лично ще купи билетите на играчите, за да си тръгнат. Дни по-късно дупничани и фенове на волейбола станаха свидетели на грозна сцена, при която един от детските отбори не беше допуснат до тренировка в залата. Заради поетите ангажименти към родителите и децата на над 200 трениращи в детско-юношеската школа и участващи в момента в първенства, от клуба обявиха, че след като ги гонят ще напуснат града, но ще доиграят сезона в града.

Така 26-годишната история на волейбола в Дупница официално приключи. Освен ново име и нов град, клубът се сдобива и с нов мощен партньор, става ясно от прессъобщението до медиите:

„Днес, 31 януари 2024 г., се проведе извънредно общо събрание на ВК „Марек Юнион-Ивкони“ и бяха взети следните решения:

  1. След приключване на спортно-състезателната 2023/24 година за всички волейболни отбори, състезаващи се от името на „Марек Юнион-Ивкони“, но не по- късно от 28 юни 2024 година, да бъде преместено седалището на клуба от гр. Дупница в гр. Пловдив.
  2. Да бъде променено името на клуба от „Марек Юнион-Ивкони“ на „Локомотив Авиа“ Пловдив.

Благодарим на веригата бензиностанции „Авиа“, петролен бранд в топ 5 на Европа, основан в Швейцария в далечната 1927 година и набиращ скорост в България в последните няколко години, че прие поканата да стане наш генерален спонсор.

Благодарим на транспортната компания „Юнион-Ивкони“, която в продължение на 24 години беше и ще продължи да бъде наш основен спонсор.

Благодарим за гостоприемството, отзивчивостта и всеотдайната подкрепа на кмета на гр. Пловдив- г-н Костадин Димитров.

Благодарим на хилядите фенове за това, че бяха и ще бъдат неотлъчно до нас“.