За пръв път българин слезе под 52 сек. на 100 м бътерфлай: Състезателят на “Вихрен” (Сандански) Антъни Иванов постави нов национален рекорд на 100 метра в малък басейн

 

Антъни Иванов

 

Българският плувец Антъни Иванов постави нов национален рекорд на 100 метра бътерфлай в малък басейн. Той записа 51.85 секунди по време на държавното първенство. Състезателят на “Вихрен” (Сандански) е първият българин, който слиза под границата от 52 секунди. Именно тя е считана за гросмайсторска в най-трудния стил на плуването.

Досегашното върхово постижение отново бе също на Иванов – 52.71, поставено на 7 декември 2016 г. в Уиндзор. Роденият във В. Търново плувец държи всички рекорди в дисциплината в малък и голям басейн. Той постави 1:55.55 на 200 метра по време на световното първенство в Будапеща по-рано през годината.

Иванов се класира на четвърто място в анкетата “Спортист на годината”. Финалистът от световното първенство по плуване се нареди сред осемте най-добри в света в бътерфлая.

Освен силното представяне при мъжете, където беше в конкуренцията на Чад льо Кло и легендата Ласло Чех, Иванов спечели и бронзов медал на световното първенство за младежи в Индианаполис, отново в коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай. Тогава българският плувец остана зад унгареца Кристоф Милак и Юя Сакамото от Япония.

През следващата година Антъни Иванов ще продължи образованието си в САЩ, след като е приет в университета в Оубърн, щата Алабама. В Америка Иванов ще учи бизнес, а после спортен мениджмънт, като му е осигурена пълна стипендия.

За фантастичните им постижения са допринесли треньорите им Николай Вакареев и Божидар Граматиков! В българското плуване, а и в спорта изобщо, не са много примерите на дългогодишна вярност към един клуб, и то като състезател, треньор и ръководител.