4-годишният Стефан от Перник герой на “Българската Коледа”

За трета поредна година семейството на 4-годишният Стефан Карулев от Перник ще получи финансова подкрепа от кампанията „Българската Коледа“. Парите ще бъдат използвани за рехабилитацията на детето.

Стефан се ражда в началото на седмия месец след прееклампсия при майка му София. След изписването всичко изглежда нормално. Когато обаче детето става на пет месеца, родителите забелязват, че Стефан започва да изкривява главата си настрани без да я изправя.

“Роди се 1.160 кг., 37 см. Съвсем мъничък, беше голяма травма за цялото семейство. Цели два месеца трябваше да остане в кувьоз, но наддаде бързо. Неговата диагноза е спастична диплегия (ДЦП) в по-лека форма. Диагностицираха го, когато беше на година и половина“, разказа в интервю за БНР майка му София Картулева.

Семейството веднага започва посещения при специалисти и рехабилитационни процедури.

“В момента той се развива изключително добре, навакса много. На две години и половина успя да проходи. Има лек двигателен дефицит на лявото краче, но лекарите казват, че е преодолимо. По-големият дефицит е в говора. Стефан все още не говори и затова ходим при логопед и специални педагози. По-рядко на двигателни процедури. “Българската Коледа” много ни помага и благодарим“, каза майката на детето.

От есента 4-годишният Стефан вече посещава и детска градина. “Госпожите казват, че се справя, децата го приемат добре въпреки трудностите в комуникацията“, разказа София.

Жители на Гоце Дечев апелираха вчера в социалните мрежи повече хора да се включат в благотворителната инициатива. Семейство Картулеви са родом от гоцеделчевското село Мосомище. Майката София е възпитаничка на Югозападния университет в Благоевград. Със съпруга й Марио имат още едно дете – 11-годишната Илияна, която всеотдайно помага и се грижи за брат си.

„Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата и да подпомага лечението на деца. Децата, чието лечение се подпомага, се определят съвместно от Експертния съвет към „Българската Коледа“, както и от съорганизаторите.

18-ото издание на благотворителната инициатива е посветено на децата с хронични заболявания