Расте броят на заразените в Благоевградска област, вече са заети и двете разкрити ковид отделения в Многопрофилната болница в града. Личните лекари в района настояват да бъдат върнати направленията за безплатни PCR -тестове. Според тях, липсата на възможност семейните лекари да издават направления за тестове, води до увеличаване на скритата заболеваемост от Ковид-19, тъй като много малко хора се тестват.

Масово хората в Благоевград отказват да заплащат за ПСР и бързи антигенни тестове, въпреки наличието на симптоми на вируса. Причината според медици е, че тестването е скъпо.

“Възрастните хора дори и 15 лева им е много за антигенен тест, отказват. Казват – аз вкъщи ще си седя, ще си пия лекарствата, ако се получи усложнение вече тогава”, казва педиатърът д-р Александра Бекярова.

След отмяната на извънредната епидемична обстановка личните лекари нямат право да издават направления за тестване. В момента само специалистите пулмолози издават направления.

В една от лабораториите в града, отчитат сериозен спад при тестването. Докато преди няколко месеца са правили по около 100 теста на ден, в момента не правят повече от 10 такива.

“Голям е процентът на положителните, като бройка са малко, но положителните като процент са вече доста. Хубаво е да се даде право и на общопрактикуващите лекари да изписват и да дават направление, защото точно по този начин и скритата заболеваемост ще излезе наяве”, каза микробиологът др. Десислава Йолчева.

Заболеваемостта в Благоевградска област продължава да се увеличава, като в момента са заети и двете разкрити ковид отделения в Многопрофилната болница в града./БНТ