47 тежко болни от община Сапарева баня получават асистентска подкрепа

47 тежко болни възрастни и деца от община Сапарева баня ще бъдат подпомагани тази година от асистенти, става ясно от докладна записка на кмета Калин Гелев до Общинския съвет. Помощта ще се оказва със създаването на новата социална услуга „Асистентска подкрепа“, считано от 1 януари 2021 година. Общият размер на средствата, благодарение на които ще се осигурява подпомагането в планинската община, е 187 295 лв. Услугата е държавно делегирана дейност, а разкриването й ще се осъществи с решение на Общинския съвет.

„Асистентска подкрепа“ е подробно регламентирана в нормативните документи, които през 2020 г. претърпяха съществена промяна и в сила влязоха Закон за социалните услуги (ЗСУ) и Правилник за прилагане на Закона за социалните услуги (ППЗСУ), очертаващи водещата роля на общините за провеждане на държавната политика в социалната сфера, посочва се в докладната записка. Специализираната социална услуга включва подкрепа от асистент за: самообслужване; движение и придвижване; промяна и поддържане на позицията на тялото; изпълнение на ежедневни и домакински дейности; комуникация.

Асистентската подкрепа се предоставя на: лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

Насочването за ползване на асистентска подкрепа, контролът върху дейността на асистентите и отчитането на услугата се извършва от общината. Предоставянето на тази подкрепа следва да се организира по начин, позволяващ комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.

Предвидените разходи от 187 295 лв. са за: възнаграждения на асистентите и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя; насочване от общината за ползване на услугата и за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите и индивидуален план за подкрепа; режийни за организиране на предоставянето на услугата от общината; транспорт на асистентите, пряко свързани с предоставянето на услугата, и за обучения и супервизия на асистентите.

Община Сапарева баня предвижда да се разкрие ново звено за администриране на услугата „Асистентска подкрепа“, с оглед намаляване на административната тежест и изпълняване разпоредбите на ЗСУ, изискващ организацията по предоставянето на асистентската подкрепа да позволява комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.

Общинските съветници ще вземат решение по докладната на сесията си на 25 февруари.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА