720 000 лв. приходи от продажби и наеми на общински имоти очакват в Сапарева баня

Продават 25 парцела в курорта Паничище

720 000 лв. приходи от управление и разпореждане с имоти, общинска собственост, очаква общината в Сапарева баня за тази година. Прогнозните постъпления са заложени в тазгодишната Програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост, която е внесена за разглеждане от Общинския съвет. Постъпленията, очаквани в хазната от управление на имоти – отдаване под наем на помещения, ползване на пазари, тържища, тротоари и др., са 205 000 лв. 140 000 лв. се очакват от аренда на земеделски земи. От отдаване под наем на помещения, ползване на пазари, тържища, тротоари и др. се очакват 40 000 лв. От отдаване под наем на терени се планира да постъпят 25 000 лв.

Очакваните приходи от разпореждане с общински имоти –  продажба и концесия, са 515 000 лв. От тях 450 000 лв. са от продажба и 65 000 лв. от концесия.

Имотите, които общината има намерение да продаде, са 157. Сред тях са 98 парцела за жилищно строителство в Сапарева баня, 13 парцела за жилищно строителство в Сапарево, 6 парцела за жилищно строителство и 2 земеделски терена в Ресилово, 13 парцела за жилищно строителство в Овчарци. В списъка за продаване са и 25 парцела в курорта Паничище. Предназначени са основно за хотелски комплекси, вилни селища, за обществено обслужване, един имот е предназначен за увеселителен център, един имот е отреден за бензиностанция и метанстанция и един за минивец.

Право на строеж върху имот частна общинска собственост, представляващ урегулиран поземлен имот /парцел/ ІІІ, кв. 17 по плана на с. Паничище, общ. Сапарева баня. За изграждане на площадков енергиен обект – МВЕЦ 2 и реализация на проект „Изграждане на водноелектрически централи на водопровода за водоснабдяване от река Скакавица и река Валявица.

882 са имотите, които общината има намерение да предостави под наем. По-голямата част от тях са земеделски земи, намиращи се в землищата на Сапарева баня и селата Сапарево, Ресилово и Овчарци. Сред имотите, отдавани под наем, са площи в парка до гейзера, част от които с предназначение за търговски обект.

5 имота са включени в програмата като обекти от първостепенно значение. Сред тях са 1000-кубиков резервоар с площ 2471 кв. м, предвиден за изграждане в землището на Сапарева баня, спортен комплекс от 18 010 кв.м, предвиден за изграждане в местността Физолница в Сапарева баня. В списъка с първостепенни обекти е и изграждането на спортен комплекс в имот от 15 004 кв.м в Ресилово. В този списък са и две ски писти за алпийски дисциплини, предвидени за изграждане в землището на Сапарева баня, за което име решение на Общинския съвет от 2017 година.

Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост ще бъде разглеждана от Общинския съвет на сесията в четвъртък, 28 януари.

Юлияна КОЛЧАКОВА