Дупничани през целия ден носиха дарове на св. пророк Илия, разхладиха се с изстудена диня

Осем казана с курбан бяха раздадени за Илинден в Дупница. Още преди обяд десетки дупничани прииждаха към параклиса „Св. пророк Илия“ в града. Вярващите запалиха свещичка за здраве и благоденствие на близките си и след това се отдадоха на разговори в красивия двор на параклиса, чакайки да стане време за курбана. Майсторът готвач Стоян Кадийски и неговите помощници се бяха погрижили да разхладят чакащите в жегата с изстудена диня, на която се зарадваха най-малките.

Много от миряните носеха дарове, които оставиха пред голямата икона на светеца.
„Два от казаните са с боб – единият с бял, а другият е с шарен. Вторият се води като деликатес в страни като Италия и Бразилия. Получи се много добре и съм сигурен, че на хората ще им хареса, като си хапнат за здраве. Имаме два казана с пилешко, два с агнешко, както и с шилешко месо. Средствата за курбана са събрани изцяло от дарители, които ни помогнаха за празника. Пожелавам на всички дупничани да са живи и здрави и да прекарат хубаво лято. Нека свети Илия и Бог да ги пазят“, каза пред „Вяра“ главният готвач Стоян Кадийски.


Дупничани търпеливо изчакваха своя ред, за да вземат от осветените ястия, да ги занесат у дома и да хапнат за здраве със своите семейства.

Димитър ИКОНОМОВ

1 коментар

  1. Да отнемеш живот за да молиш живот…не го разбирам тази варварщина.

Comments are closed.