827 учители и непедагогически персонал ще се изследват за Ковид-19 в област Кюстендил

СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“

Голяма част от работещите в училищата в община Дупница са заявили желание да бъдат изследвани за Ковид-19, което ще бъде извършено с бързите антигенни тестове. В СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”, което е едно от най-големите училища в района, ще се изследват 38 от общо 107 учители и непедагогически персонал. В училището все още се прави списък на желаещите да се ваксинират срещу коронавируса. „Още събираме списъците. Засега броят им е около 30”, каза директорът Виолета Инкьова. В момента в училището няма учители и ученици, отсъстващи заради заболяване от Ковид-19. Броят на учениците с Ковид-19, които не са в клас, е около 4%. „Учебният процес протича нормално след възобновяването на присъственото обучение. Няма учители, отсъстващи заради Ковид-19. Имаме отсъстващи ученици предимно от 1. до 4. клас и от детската градина. Отсъстват 20 ученици от 385, което е 4% от броя на учениците. Има болни с грипоподобни симптоми, което е обичайно за този сезон. 14 деца не са в училище заради здравословен проблем. 6 деца отсъстват по преценка на родителите, за което са ни уведомили. От днес 2 деца са карантинирани заради контакт с болен баща. Няма нищо фрапантно”, обясни Виолета Инкьова.

В ОУ „Неофит Рилски”, което също е сред най-големите в района, желание да се изследват са декларирали 27 учители и двама души от непедагогически персонал при общо 47, работещи там. Ще се ваксинират 16 души. И в това учебно заведение учебните занимания протичат нормално, увериха от ръководството. „Няма заразени с Ковид-19 учители и ученици. Малко са отсъстващите – около 10%. И това е заради характерните за сезона грипове, настинки. Имаме класове без отсъстващи, класове с по двама-трима отсъстващи, но това е нормално за този период на годината. Относно здравето на учителите ще получим информация и след изследванията”, каза директорът Бистра Стойкова.

По данни от просветния отдел на общината в офисите на Регионалната здравна инспекция в Дупница е проведено обучението на медицинските сестри от училищата, които ще извършат изследванията с бързите антигенни тестове.

Стана ясно още, че в област Кюстендил заявили желание да се изследват за Ковид-19 учители и непедагогически персонал са 827. Изследването е доброволно и безплатно и ще се извърши на място в учебните заведения.

Юлияна КОЛЧАКОВА