Бизнесменът Андон Червенков снабдява “УВЕКС” Сандански” с гориво за 140 000 лв., управителят Гикински: Работим с нови багери и уникална вома

Жалба на Ивайло Христов протаква конкурса за управител на водното дружество

03-01-06-gikenski1
Инж. Тодор Гикински

Бизнесменът Андон Червенков ще снабдява с гориво най-голямото общинско дружество в СанданскиУВЕКС, с управител Тодор Гикински. Фирмата му „ДРАКИЕООД спечели обществена поръчка за 140 000 лв. за доставка на автомобилни горива (дизелово гориво и бензин А95Н) за нуждите на “УВЕКС” ЕООД – гр. Сандански”.

Крайният срок за подаване на заявления изтече на 1 декември миналата година. Няколко дни по-късно управителят на УВЕКС инж. Тодор Гикински сключи договор за доставката с фирма „ДРАКИЕООД с управител Андон Червенков, дейността на фирмата е свързана с бензиностанции и газстанции.

„Ние не работим с външни фирми. Работим само с фирми доставчици, които се избират чрез обществени поръчки, печели фирмата и ни доставя договореното. Работим с нови багери, с камиони марка „Мерцедес”. Всичко е купувано постепенно, откакто съм тук. В момента имаме 7 багера от новия тип, не са руски юмезета. Всички тези сме ги бракували и сме ги раздали, защото те са непродаваеми. Имаме 3 камиончета, които са функционални и са идеални за това, което ние работим. Имаме резачки, имаме всичко, което е необходимо, включително една вома, която е почти на моите години, обаче е отлично поддържана от нашите професионалисти. С такава машина не може да се похвали нито едно ВиК в областта. Тази вома пътува и върши работа и в Гоце Делчев, и в Кресна, и в Петрич”, коментира Тодор Гикински.

Същевременно областният управител Бисер Михайлов остави в сила решението на Общинския съвет в Сандански за обявения конкурс за избор на шеф на УВЕКС като законосъобразно.

Нова жалба обаче го блокира. Кандидат да оглави общинско дружество УВЕКС – Сандански вкара в съда процедурата по провеждането на конкурса за избор на нов управител, гласувана с решение на Общинския съвет в края на месец септември.

Ивайло Христов подал жалба до председателя на Общинския съвет д-р Георги Синански, в която твърди, че в процедурата по избор на управител на УВЕКС е допусната грешка, а именно, че е ограничено правото на лица, завършили висше образование – юридическо и икономическо, да участват в конкурса. В жалбата Ив. Христов, който е юрист по образование, е посочил, че Общинският съвет в Сандански със свое решение трябва да промени процедурата по провеждане на конкурса, за да отпадне наложеното ограничение за поста да имат право да кандидатстват само магистри инженери. В решението си съветниците в Сандански са ограничили правото на висшисти от други професии да участват в конкурса. В изискванията си общинските съветници са посочили, че право на участие в конкурса имат само кандидатите със завършено висше образование магистър инженер, съгласно Закона за водите.

Жалбата на Ив. Христов чрез председателя на ОбС – Сандански е депозирана до Административен съд – Благоевград. Според юристи конкурсът за управител на общинското дружество ще бъде стопиран и ще се отложи във времето, докато не се произнесе съдът по жалбата на Ив. Христов.