Възстановената от музикалния виртуоз Атанас Велков женска фолклорна група „Коларките“ направи дебют на Фестивала на кестена в петричкото село Коларово, хиляди се стекоха на събитието

Стотици гости от различни краища на страната присъстваха на Фестивала на кестена в петричкото село Коларово и опитаха от кулинарните специалитети от кестени.

Гостите се насладиха и на колоритните фолклорни изпълнения от района на Подгорието. Официални лица бяха заместник областният управител на област Благоевград Антоанета Янчева, представителят на община Петрич Нина Попова, кметът на село Коларово Атанас Гошев, директорът на Природен парк „Беласица“ Добриел Радев, директорът на Регионална дирекция по горите – Благоевград, инж. Иван Гергов, зам.-директорът на Югозападното държавно предприятие Антоанета Дивилска и директорът на ДГС – Първомай, инж. Димитър Комитов. Директорът на ПП „Беласица“ благодари на всички местни хора, които взеха участие в провеждането на празника.

Над хиляда участници и гости от страната и чужбина присъстваха на празничната кулминация на Шестия фестивал на кестена.

Жителите на селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене за пореден път умело откликнаха на идеята за представяне на уникалното природно богатство на баладичната Беласица планина и специфичната култура, бит и поминък на Подгорието.

Последвалата подгорска фолклорна фиеста се превърна и в блестящ творчески дебют за възстановената от музикалния виртуоз Атанас Велков женска фолклорна група „Коларките“ от село Коларово. С песни и ритми от Огражден планина фолклорна група „Огражденска обич“ от село Първомай уважи празника на подгорци.

„Напук на всички фаталистични представи за петък, 13-и, вчера започнахме с културна дискусия и смесена изложба на петима коларовски художници, сред които и моя милост, а днес вече бяхме приятно изненадани и от първите откупки“ – въодушевено разказа читалищният секретарят на с. Коларово, художникът Евгени Гоцков.

Експертът от ДПП „Беласица“ София Илкова отбеляза също и безплатното представление за местните малчугани „Виж колко е просто“ на Общински куклен театър – Благоевград.