Кметът Владимир Москов даде начало на тържествата с полагане на венец на паметника на Гоце Делчев, президентът Радев: Генерал Ковачев и неговите храбреци освободиха Неврокоп

С полагане на венец на паметника на Гоце Делчев в с. Попови ливади започна празничното отбелязване на 105-ата година от освобождението на Неврокоп. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов припомни историческите събития, свързани с освобождението на Неврокоп, и имената на местните герои и българските войници и офицери, загинали за свободата на този край от България в далечната 1912 година.

На тържествената заря-проверка по-къно на площад “Македония” президентът Румен Радев призова празничният ден да бъде повод за преклонение, благодарност и доказателство, че героите не са и няма да бъдат забравени. „Преди 105 години в Гоце Делчев се сбъдна сънят на стотици хиляди българи да живеят в пределите на своята майка България. Днес камбаните на някогашния Неврокоп ни припомнят вълнението, с което са посрещнати първите български чети и части на нашата армия“. Това заяви президентът Румен Радев, който взе участие в честванията. “Благодарение на доблестта на храбреците, водени от незабравимия генерал Ковачев, над някогашния Неврокоп, над Пирин и Родопите изгря дълго чаканата зора на свободата”, заяви президентът и добави, че миговете на историческа справедливост имат своята висока и свидна цена.

“Мнозина смели офицери, войници, опълченци и четници положиха костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които да живеят с мъката и гордостта от подвига на своите близки”, каза държавният глава.
Стотици граждани се събраха на централния площад, където аплодираха вълнуващия спектакъл на Националната гвардейска част, изпълненията на гвардейския оркестър, тържествената заря и концерта с участието на артисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Сред гостите на града бяха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващите ВВС и Сухопътни войски, областният управител Бисер Михайлов, кметовете на гръцките градове Драма, Просочани и Пангео, заместник-кметът на Кавала и делегация от мексиканската община Чигнауапа.