Стотици изпратиха с аплодисменти в последния му земен път актьора Николай Кимчев в Благоевград, погребаха го в Симитли

Благоевградчани изпратиха с аплодисменти бившия директор на театъра в областния център на Пиринско и изпълнител на музика от Македония.

Николай Кимчев

Стотици негови приятели и почитатели, представители на общинската администрация на кмета Атанас Камбитов и областната управа наведоха глава пред тленните му останки. Те си взеха последно сбогом с него във фоайето на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград. Погребението му бе в 15 ч в Симитли, който е роден град на Николай Кимчев, като 5 февруари бе обявен за ден на траур.

Талантливият актьор и певец почина в събота в „Пирогов“ – близо месец лекарите в София се бориха за живота му, след като бе прикован на легло в кома.

Николай Кимчев е роден на 14 декември 1952 година в село Ораново, по-късно обявено за квартал на Симитли. През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство”, в класа на професор Димитрина Гюрова. От 1 юли 1979 година е в трупата на Драматичен театър  „Никола Вапцаров“, а два мандата е и негов директор.

От ДТ „Никола Вапцаров” излязоха с прощални думи: „Кима,
ние няма да пропилеем това, което ни остави, защото когато срещнеш:
Човек, който вярва в театъра.
Човек, който умее да сплотява.
Човек, който е прям.
Човек, който умее да се доверява.
Човек, който те разбира.
Човек, който умее да мечтае.
Човек като теб… не оставаш същия”.