Съкращават немедицински персонал и пенсионери от общинската болница в Дупница, прокуристът Мария Иванова: Месечно плащаме по 15 000 – 20 000 лв. обезщетения при пенсиониране

Мария Иванова

 

Ново щатно разписание в лечебното заведение влиза в сила след 3 месеца

Ново щатно разписание ще има след 3 месеца общинската болница в Дупница, разбрахме от прокуристката на лечебното заведение Мария Иванова. Промените предвиждат съкращения на немедицински персонал, който не е свързан пряко с лечението на пациентите. Освобождават се навършили пенсионна възраст. Колко ще са хората, които напускат, и оставащите, засега не е ясно. „В момента освобождаваме пенсионери, чиято дейност не е свързана директно с лечението на пациенти. При напускането на тези служители им изплащаме по 6 минимални работни заплати, както е по закон. Всеки месец изплащаме по 15 000 -20 000 лв. обезщетения при пенсиониране. Миналия месец платихме обезщетения за пенсиониране на трима служители. Част от хората за пенсиониране напускат по взаимно съгласие. Те са работили години наред и си тръгват почтено. На тях изплащаме заплати за минали години. Има неразплатени заплати от 2016 г. насам. Надявам се скоро да изплатим възнагражденията за предишни години на целия персонал. Има и служители, които пренасочваме към други отделения. На първо място се стараем да не останат без работа хора в трудоспособна възраст. Все още не мога да кажа колко души ще бъдат освободени и каква част от персонала ще продължи да работи. Това ще се знае след 3 месеца”, каза Мария Иванова.

Прокуристката отбеляза, че във финансовото състояние на МБАЛ „Св. Ив. Рилски” вече се забелязва подобрение. „Като цяло нещата в болницата вървят на добре. Месечните разходи намаляха доста”, коментира Иванова. Тя не се ангажира с конкретни цифри, но поясни, че все още няма увеличение на приходите на болницата. Заради това и дългът не е намалял.