Крайслер от 1934 г. спечели наградата на кмета на Дупница, инж. Методи Чимев лично връчи купата на собственика Любен Хаджикостов

Кметът Методи Чимев награждава собственика на Крайслера Любен Хаджикостов

Парадът на ретро автомобили събра повече от 60 стари возила и хиляди гости от Югозападна България

 

Над 60 уникални автомобили и мотоциклети бяха представени на второто издание на Ретро парада на стари возила в гр. Дупница. Събитието премина при изключителен интерес, хиляди любители на ретро автомобилите от Дупница и съседните градове Кюстендил, Благоевград, както и от София, Самоков, Македония и Гърция бяха дошли в града, за да се докоснат и разгледат возилата. Зад воланите на някои от колите седнаха и кметът инж.Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, и стотици деца и възрастни, които не пропуснаха да се фотографират за спомен.

Експертът по ретро возилата Маргарит Карабуров се срещна с почти всеки един собственик и подробно обърна внимание на всяка кола и разясни нейната уникалност. Встрани пред фонтаните бяха подредени и т.н. соцвозила от популярните преди тридесетина години марки като ЗАС, трабант, москвич, ВАЗ, волга. Имаше и десетина мотоциклети, като особен интерес предизвика машина с кош BMW Р71, производство 1957 г., предназначено за виетнамската война. Собственикът от Дупница Евгени Китов е купил мотоциклета през 2002 г., в момента е с автентичен военен цвят.

Вниманието на специалиста бе насочено и към автомобил с марката Булгар рено 10 – модификация, леко променена в сравнение с Булгар рено 8, а собственик на тази легендарна машина, от която са останали в движение съвсем малко бройки, е дупнишкият прокурор Ивайло Василев. Този автомобил е произвеждан в България, заедно с Булгаралпин в края на 60-те години на миналия век, но, както разкрива един инженер от пловдивския завод производител на машината по това време, страната ни не е трябвало да конкурира руското производство. Затова и заводът след две години започнал друга дейност. На ретропарада имаше още един автомобил българско производство – Ровър Маестро от 1994 г., сглобяван във Варна за малък период от време, като и това наше производство не е оцеляло.

Най-старият автомобил на площад „Свобода“ бе Крайслер от 1934 г., собственост на Любен Хаджикостов. „Който си върви съвсем като съвременна кола“, подчерта водещият.

Историята на автомобила освен че е дълга, е и доста богата. Направен е по поръчка за журналиста Данаил Крапчев, един от големите български редактори на вестник “Зора”. После приютявал руски войници във Втората световна война.

„През 1961 година баща ми я купува, до 1982 година я ползвахме като семейна кола. В младежките ми години е видяла много хубави момичета”, хвали се Любен Хаджикостов. „Събира очи по балове, сватби и кръщенета. И поклони в града. Имам около двайсетина ретро коли, 5-6 коли от предвоенно време и всичките се движат, като най-старата ми кола е от 1914 г., разказа още Хаджикостов.

Заместник-кметът Крум Милев и общинският съветник Славчо Павлов между Крайслера и Буика на Хаджикостов.

До крайслера бе паркиран Буик от 40-те години, също собственост на Хаджикостов. Показан бе и Ситроен DS 21 от 1962 г., способен да се движи и на три колела.

Кметът Методи Чимев разглежда последния модел Трабант, с 4-тактов двигател

В парада участваха освен популярните марки мерцедес БМВ, ауди, рено, опел и автомобили като Олдсмобил Кътлас от 1983 г. – марка, произвеждана от „Дженерал мотърс“ от 1897 до 2004 г., шевролет от 1981 г., Рено 17 JS, един от най-редките автомобили в България, производство от 1972 г.

Накрая бяха раздадени награди в няколко категории, разделени според годините на производство. Сред наградените бяха собственикът на ЗАС-ката, която е изцяло реставрирана, Любомиров, на Мини купъра, на БМВ 1802 от 1973 г. – с най-високо ниво на реставрация и др. Специални награди получиха Камен Михайлов и Борислав Къдреков. Кметът на община Дупница Методи Чимев, под чийто патронаж се провежда събитието, връчи голямата награда – купа, на собственика на крайслера от 1934 г. Любен Хаджикостов.

Организаторът Владимир Димитров определи днешното издание на ретропарада за повече от успешно и обеща догодина традицията да продължи.

Момент от награждаването

Организатори на инициативата бяха клуб “Авангард” и Община Дупница, Талантливите деца от “АртПоп” с ръководител Таня Камбурова пък изпълниха популярни поп песни.