Здравка Чимева на протеста в защита на Скаптопара: Разкопките могат да се превърнат в археологически парк, ще се отворят нови работни места

"Няма да дадем Скаптопара", казаха протестиращи. Снимка: БГнес

С възгласи “Няма да дадем Скаптопара” благоевградчани отново протестираха за запазване на разкопките и изместване на автомагистрала „Струма”. Протестиращите носеха по един камък, който струпаха в центъра на града. Според организатора на протеста инж. Калин Анастасов няма как правителството да не се съобрази с исканията на протестиращите.


Здравка Чимева

Според него напрежението е било нагнетено от изказването на проф. Овчаров, съветник на министъра на културата, че обектът нямал чак такава археологическа стойност, а магистралата била стратегическо трасе. „Това е негово лично мнение, а не становище на междуведомствената комисия”, така инж. Анастасов успокои протестиращите. Те носеха малки транспаранти с текстове и цитати: „Историята на един народ се явява също и негово завещание”, „Археолозите изкопават от земята историята, която са закопали политиците”, „Цялата история на човечеството е била история на борбата между мъдростта и глупостта”, „Не желаем трасето на АМ „Струма” да минава през археологическите разкопки”. „Разкопките биха могли да станат един прекрасен археологически парк, където би имало възможност да работят много хора, да се изкарват пари и да посрещаме туристи. Само по ГП Е-79 минават безброй туристи – сърби, румънци, молдовци, македонци“, каза туроператорът Здравка Чимева. Според нея, за да се случи това, трябва да се обединят усилията на общината, гражданството и хората с пари. „Откритият град е нещо уникално не само за България, но и за света, говоря като архитект, а не като археолог”, каза арх. Владимир Милков.