Пускат нов шестседалков лифт за 12 млн. лв. в Боровец

Съоръжението ще поема до 3000 души на час

 

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в Боровец. Нов шестседалков лифт “Мартинови бараки експрес” очаква гостите на Боровец за ски сезон 2018/19 година.

Новият лифт заменя предишния 4-седалков по съществуващата линия с иновативна технология и със значително увеличение на скоростта и капацитета. Съоръжението ще поема до 3000 души на час – над три пъти повече от стария лифт, а изкачването от долна до горна станция ще отнема само 3 мин. и половина – повече от два пъти по-бързо от преди.
Освен скоростта и капацитета едно от основните предимства на “Мартинови бараки експрес” е иновативната в световен мащаб технология на задвижване на линията – Direct Drive. Тази технология елиминира необходимостта от елемент в задвижването, наречен редуктор, което има следните предимства: повишена надеждност, понижени шум и вибрации, екологичен ефект и по-ниски експлоатационни разходи.
Безупречният комфорт е другото предимство на новия лифт. Седалките имат индивидуална степенка между краката, която осигурява по-висока степен на безопасност при деца и по-дребни на ръст хора. Инвестицията за новия лифт е в размер на 12 милиона лева.