Писателят Тихомир Иванов в Самоков: В живота няма нищо случайно, трябва да се научим да разчитаме знаците на съдбата

Тихомир Иванов представи дебютната си книга “Камино: Пътят на завръщането” в Самоков. Пред самоковци, дошли на срещата в общинската библиотека “Паисий Хилендарски”, журналистът и настоящ студент по психология в Пловдивския университет разкри мотивите и обстоятелствата, накарали го да предприеме тази важна стъпка в живота си. Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор и главен организатор в различни телевизионни предавания. Работата в национална телевизия му позволява да се докосне до редица големи имена в бранша и да се сблъска със специфичните механизми на медийния пазар, в който, както бързо установява, няма място за духовни пориви и свобода на творчеството. Натрупаният опит му донася огромно разочарование и той решава да поеме по друг професионален път.

Придобитите знания го подтикват да продължи пътуването към себе си и в търсене на истините за своята личност, ролята на миналото си и знаците на съдбата в живота ни, той се озовава на Камино де Сантяго. Преживяванията си той описва в книга като начин те да достигнат до възможно повече хора. Самоков е сред градовете, включени в националното турне на книгата му под надслов „Камино – среща с един поклонник”. Първият литературен опит на Тихомир Иванов представлява увлекателен разказ за пътешествието по Ел Камино и прословутия 800-километров поклоннически маршрут до катедралата „Сантяго де Компостела” в едноименния испански град.

„Не е необходимо изживяването „Камино” непременно да бъде обвързано с религията. Дори не е нужно да си дипломиран психолог, когато си задаваш въпросите „Защо на мен се случва?”, „Как да продължа напред?”, „Това ли всъщност искам от живота?” и се опитваш да намериш отговорите сам за себе си. Пътят „Камино” е своеобразен душевен катарзис, който ускорява този процес”. “Важно е да знаем, че няма нищо случайно и да се научим да разчитаме знаците на съдбата”, сподели Тихомир Иванов.