Шок в Бобов дол! Пенсионерката Христина Стаменкова се прави на умряла по пътищата, проси от шофьорите

  • 65-год. жена замерила кола с патерица, д-р Б. Дашков: Преди дни бе изписана от психиатрията, дано дъщеря й я приеме

Възрастна жена шокира цял Бобов дол, като се преструва на умряла, а след това проси пари от преминаващите шофьори. 65-годишната Христина Стаменкова докара до ужас своите съграждани.

Борис Дашков

„Умрялата” жена в последния момент изскача пред изплашените шофьори и проси за пари. Бобовдолци разказват, че Христина правела този номер в ранните сутрешни часове или късно вечерта, когато видимостта е намаляла. Жителите на миньорския град настояват да бъдат взети спешни мерки и пенсионерката Хица, както я наричат местните, да бъде изпратена за лечение.

Шофьорите спират, за да проверят дали възрастната жена е жива. 

„Всички сме ужасени от нея и не знаем как да постъпим. Дано институциите се отзоват и се погрижат за случая. Какво би станало, ако късно вечерта някой от нас не я види, блъсне я и наистина се случи най-лошото?”, коментират жителите на Бобов дол.
Те сигнализираха, че дори във вчерашния следобед жената отново лежи на един от главните пътища в града.
Христина Стаменкова в момента е чисто сама и около нея няма близък човек, на когото да разчита.

  • Синът й е в чужбина от години, а дъщеря й е омъжена

65-годишната бобовдолка правела този номер и преди да постъпи в психиатрично отделение.

и живее в дупнишкото село Самораново. Възрастната жена има и брат, който обаче е на стотици километри в другия край на България.
Общинският съветник от Бобов дол д-р Борис Дашков лично се е ангажирал със случая и се надява да помогне за разрешаването на неприятната ситуация. „Преди няколко дни жената бе изписана от психиатрично отделение, където беше в продължение на един месец. Още на следващия ден обаче започна пак да лежи по улиците. Свързахме се с дъщеря й чрез кметския наместник в село Самораново и чакаме отговор от нея дали може да поеме грижите за майка си по някакъв начин. Тя е запозната със ситуацията, защото това не е от вчера. Христина правеше това цял месец, преди да бъде взета в психиатрията. Ново хоспитализиране не може да бъде осъществено веднага, защото тя е изписана преди 3 дни. Синът й работи в чужбина. Информирали сме и нейния брат, който обаче живее много далеч.

  • Дано някой от роднините й дойде и я вземе при него.

Процедурата е такава, че чакаме пореден отговор от близките й. Информираме ги за тези проблеми не за първи път, но не знам дали брат й, или нейната дъщеря ще склонят да я вземат. Досега те не са се ангажирали с проблема. Брат й не е тук, а явно не е в добри взаимоотношения с дъщеря си, защото досега не е обърнала внимание и не ни е помогнала по никакъв начин. Кметският наместник сега пак й е обяснил за ситуацията и чакаме отговор от нея или пък да дойде до Бобов дол”, каза д-р Борис Дашков.
Той разкри, че миналата година документите й за постъпване в дома за стари хора в Кочериново са били уредени, но пенсионерката в последния момент отказала да отиде там. Отиване в подобна институция би могло да стане само с нейното изрично съгласие, а тя променила решението си и това отпаднало като вариант.
Запитан какво ще се случи с жената, ако отново никой от роднините й не поеме грижите за нея, общинският съветник в Бобов дол отговори:
„Сега, когато я хоспитализирахме, тя

 

  • беше започнала да хвърля патерици по колите,

както си лежи на пътя. Така един гражданин се беше стреснал. Той постъпи

Подробности в печатното издание

 

Вестник “Вяра” уведомява своите читатели