Кметът на Кресна Николай Георгиев: В общината не са постъпвали документи за работа по бъдещото трасе на АМ „Струма”

В община Кресна не са постъпвали никакви документи за извършването на дейности по бъдещото трасе на АМ „Струма” през Кресненското дефиле. Това коментира кметът на Кресна Николай Георгиев. „Знаех, че нещо се прави, но тъй като територията не е общинска, не съм проверявал кой работи там”, уточни Георгиев. Изявлението му е по повод разкритие на фондация „Антикорупционен фонд”, че по трасето на магистрала „Струма” се извършват сондажи и се прокарват пътища, а институциите нищо не знаят. За участъка все още не е избран изпълнител. От „Геострой” отрекоха тяхна техника да е била в района. „Главболгарстрой” съобщиха, че не разполагат със сондажна техника и не са възлагали сондажни дейности на други лица. Фирмите направиха коментар, тъй като според очевидци – техни машини били забелязани на мястото.

Антикорупционният фонд започнал разследване по темата, след като получил сигнал, че още преди да е приключила обществената поръчка, някой извършва подготвителни и проучвателни действия по трасето на бъдещата магистрала. От АКФ направили проучване на място и и открили над 0,7 км временни пътища и следи от сондажи в района на Кресна. Пътната агенция и горското стопанство, на чиято територия в продължение на няколко месеци са текли „подготвителните” работи, са изненадани и не знаят нищо.

Изграждането на магистрала „Струма” в този участък по план трябва да приключи до края на 2023 г. Планираната стойност на 24-кимолетровия участък е над 430 млн. лв. без ДДС.