• Скандалът по време на света литургия в петричкия храм “Св.  Богородица” е грях

Скандалът по време на света литургия в петричкия храм “Света Богородица” е грях към Тялото Христово. Това заяви Неврокопският митрополит Серафим пред БНР. Той увери, че очаква отстранения свещеник Ангел Кочев за разговор, за да се реши напрежението в епархията, заяви Неврокопският митрополит Серафим пред БНР.

Повод за думите му са разправии в Божия дом по време на литургия. Хората не одобряват необсъденото с тях решение на Неврокопската митрополия свещеник Ангел Кочев да бъде преместен в село Ръждак и на негово място бе назначен друг свещеник – отец Павел. “Никой не ги гони тези хора от храма и има начини те да изразят своето несъгласие, недоволство, своето искане. Никой не е казал, че те няма да бъдат чути”, каза митрополит Серафим по повод протестите на миряни в Петрич и заплахата, че ще спрат да посещават храма. Митрополит Серафим каза, че очаква разговор и среща с отец Ангел и всеки, който би пожелал от енорията, като добави, че “напълно разбира чувствата и настроенията на хората”. Митрополитът нарече реакцията на протестиращите в храма “тежък грях по отношение на светата литургия”. Според него това е “част от енорията на църквата “Света Богородица” и поведението им не съответства на “плодовете на духа”, както ги определя Христовото учение – “любов, радост, мир, дълготърпение, вяра, кротост, въздържание, милосърдие”.

“Хората може би ще ме упрекнат, че в моето отношение и действия също няма такава проява. Но мисля, че това говори само по себе си за плодовете, които се раждат при едно дългогодишно служение”, каза митрополит Серафим. Междувременно се разбра, че не само напредналата възраст на отец Ангел, а вероятно има и друга причина за неговото отстраняване от тази черква. Припомняме – отец Ангел Кочев е свещеникът, извършвал тайнствата водосвет и елеосвещение в дома на Вангелия Гущерова – гледачката, известна като Петричката врачка. Има три основни гряха в древната Църква, които са отлъчвали човека от Църквата, припомня pravoslavie.bg. Това са: убийството, блудството (прелюбодеянието) и отричането от Христос. Към последния са спадали и всички, които са се занимавали с магия или които са прибягвали до нея. Грехът безспорно е много тежък. Стенописите в притвора на черквата в Рилския манастир показват ясно, че едно от митарствата (изпитанията след смъртта) е точно дали човек е съгрешил с ходенето по врачки и баячки и така не е опазил вярата си чиста. Според книгата на йеромонах Висарион “Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста” – Петър Дънов е лъжеучител, а Ванга не е нищо повече от една съвременна магьосница. Заповедта за преместването на защитника на Ванга – отец Ангел Кочев, е втори опит той да бъде отстранен. Същевременно хората, които се обявиха в защита на отец Ангел Кочев, го приемат като духовен водач, смята журналистът от региона Кети Тренчева. В коментар за писмото за неговото отстраняване тя заяви, че иносказателно се намеква за други негови действия, станали причина за преместването му. От своя страна Неврокопският митрополит повтори, че очаква разговор с отец Ангел. Тази седмица (преди Сирни заговезни – б.р.) е седмица на опрощението. Митрополит Серафим изрази убеденост, че новият наместник отец Павел притежава нужните качества и че нападките срещу него са заради “предубеждения и неверни внушения”. Той посочи, че не знае да е имало такива вълнения при преместване на свещеник като вчерашните в Петрич. Митрополит Серафим заяви, че според каноните на църквата под обществен натиск (който включва и писмо на местната власт то Светия синод и българския патриарх) не трябва да се извършва никакво назначение или ръкоположение. Както са подсъдни намесата на светските власти или прибягване до помощта им.