Десето юбилейно международно изкачване на връх Руй се организира на 22 юни

Едно от традиционните изкачания на връх Руй през годините. Снимка: Фейсбук, Крум Томов

Десето юбилейно международно туристическо изкачване на връх Руй под мотото “Десетилетие приятелство” се организира на 22 юни, съобщиха от община Трън. Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън. Изкачването е ежегодно.
Предвижда се походът от българска страна да започне в 10,00 часа на 22 юни от трънското село Забел.

Изкачването на връх Руй е традиция за българските туристи. За това говори снимка от 1929 г., запазена във фондовете на Държавен архив – Перник, на членове от Българско туристическо дружество “Голо бърдо” – Перник, на път за връх Руй край Трън.

За туристи без собствен транспорт ще бъде организиран превоз с автобус с маршрут Трън – Забел, като времето на тръгване от площада пред сградата на общината е 09,00 ч.; връщането е между 17,30 и 18,00 часа от с. Забел.
Престоят на върха ще бъде в часовия интервал от 13,00 часа до 16,00 часа българско време, без пресичане на границата. Община Трън организира маршрута за изкачването от с. Забел – връх Руй – хижа „Руй” – с. Забел или с. Ломница. Туристическите дружества и организации, които ще подготвят самостоятелно изкачването, могат да посочват и други маршрути, но ще носят отговорност за лицата, които водят, предупреждават от общината.
Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и Бабушница, подписан през 2014 г.