Общинската болница в Дупница изплати дълговете си, купува апаратура

Мария Иванова
  • Прокуристът Мария Иванова: От 1 месец преглежда доц. Юлий Ванев, водещ специалист по коремна хирургия. Председателят на ОбС Емил Гущеров дари ЕКГ, да го последват и другите политици

 

Общинската болница в Дупница изплати борчовете си. Успоредно част от екипа на здравното заведение стана коремният хирург доц. Юлий Ванев от „Пирогов”, назначен на мястото на д-р Славейко Поромински, който почина.

„МБАЛ „Св. Иван Рилски” изцяло изплати старите си задължения. Само към доставчици имахме дълг от 650 000 лв. След като вече нямаме просрочени задължения, започваме да решаваме проблеми с апаратурата. Разполагаме с лапароскопска система, но ще си купим и нова. Предстои закупуване и нов ехокардиограф. Цената им е между 30 000 и над 100 00 лв., като предстои д-р Людмила Петрова да избере апарат. Преди дни председателят на Общинския съвет Емил Гущеров дари чисто нов ЕКГ за Родилно отделение. Призовавам политиците и управляващите в Дупница да го последват. В болницата има какво да се дарява”, съобщи прокуристката на лечебното заведение Мария Иванова. Тя уточни, че предстоят и частични ремонти, и оборудване с асансьор в терапевтичния блок в бившата Транспортна болница. „Може би ще направим асансьор в бившата Транспортна болница. Там качват болните на ръце до четвъртия етаж”, каза Иванова. И допълни: „От 1 май в Хирургия работи доц. Юлий Ванев. Той е един от водещите специалисти в лапароскопската хирургия. Идва от „Пирогов”. С неговото назначение общинската болница в Дупница ще бъде единствената в Югозападна България, разполагаща с такъв специалист. В болниците от София до Петрич няма коремен хирург с неговите качества”, коментира Иванова.

Доц. Ванев е работил в „Пирогов” 35 години, 30 от които като коремен хирург. Бил е и преподавател в университетската болница.