Йоана Цонева от ПМГ и Дебора Анева от ЕГ с максимален брой точки в теста за общински стипендии в Кюстендил

Светослав Василев, Нели Петкова и Таня Станкова
  • За първи път изключително добри резултати за учениците, 80% с над 30 точки

 

Йоана Цонева от 9-и клас на ПМГ „Емануил Иванов” и Дебора Анева, която е ученичка в 10-и клас на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”, са учениците, постигнали максимален резултат от 36 точки на тазгодишните тестове за общински стипендии в Кюстендил. От явилите се общо 66 ученици 53-ма ще бъдат наградени, което е над 80% от участниците – нещо, което се случва за първи път. Това стана ясно по време на разсекретяването на имената в присъствието на зам.-кмета на община Кюстендил Светослав Василев, началника на отдел „Образование и наука“ в община Кюстендил Нели Петкова и Таня Станкова от отдел “Образование”.

Отлични резултати са постигнали учениците, явили се на теста за общински стипендии в Кюстендил. Всичките 53 деца имат над 30 точки от максималните 36, което е повод за гордост, обяви Светослав Василев.

„Толкова наградени се случва за първи път. Този резултат говори за едно израстване, за една зрялост на нашите ученици. Те са покрили всички критерии, като отделно от това имат гражданска позиция по поставените теми, която са успели да защитят блестящо. Резултатите са изключително добри тази година”, заяви Нели Петкова.

Кандидатите за общински стипендии бяха разпределени в две възрастови групи – 8-и и 9-и и 10-и и 11-и клас, като тестът се проведе на 1 юли. Стипендиите, осигурени от бюджета на община Кюстендил, са между 50 и 500 лева.

След Йоана Цонева и Дебора Анева се нарежда Йоана Георгиева Кискимова от 8-и клас от ПМГ с 35 точки. Тя се класира на второ място в групата 8.-9. клас. Трима от явилите се кандидати за общински стипендии се класират на трето място, като са постигнали резултат от 34 точки. Това са Калоян Димитров от 9-и клас на ПМГ, Виктория Нешева от 10-и клас и Сияна Серафимова от 11-и клас, и двете от Езиковата гимназия.

Нели Петкова уточни, че от явилите се 66 ученици няма резултат под 20 т., което също не се е случвало.

Всички 53-ма ученици ще бъдат наградени в началото на месец септември.