Трупове на седем крави при водосбора на река Бистрица

Кравите най-вероятно са мъртви поради рязката смяна на температурата.
  • Група бистричани се натъкнали на умрелите животни

  •  Директорът на НП „Рила” Красимир Андонов: Кравите са загробени и мястото е дезинфекцирано

  • Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил инж. Стоян Саев: От вас научаваме за този проблем

  •  Шефът на ВиК-Дупница Илия Илиев: Изпратил съм екип до яз. „Калин”, за да проучат дали има нещо притеснително

Седем трупа на крави притесниха сериозно жителите на дупнишкото село Бистрица. Група местни жители се натъкнали на умрелите животни при водосбора на река Бистрица в местността Пазар дере. Хората веднага сигнализират кмета Кирил Огненски и правят снимки, за да документират видяното.

Пред „Вяра” Кирил Огненски заяви: „Още в петък ми съобщиха за това и веднага тръгнах към мястото. След като слязох отгоре, подготвих писмото си, което изпратих до компетентните органи в понеделник. Всички в селото сме притеснени от случилото се. В момента дори не говоря като кмет, а като жител на Бистрица и баща. Хората в нашето село и дупничани пият от тази вода и всички се опасяваме да не се стигне до някаква зараза. По телефона получих информацията и уверението от директора на Национален парк „Рила”, че животните са загробени и продължава да се работи по въпроса. Искрено се надявам да не се случи нещо лошо”.

Красимир Андонов

Огненски е изпратил писмото сигнал до Ветеринарната служба в Дупница, до директора на Национален парк „Рила”, до отдел „Екология” към община Дупница и ВиК-Дупница. В него кметът настоява да бъдат взети всички необходими мерки за решаването на проблема.
В село Бистрица се коментира, че умрелите крави не са собственост на местен. Според бистричани животните са на животновъди от с. Бадино и град Кочериново, които от години се занимават с тази дейност. Сред местните жители вече е тръгнала и друга мълва. От уста на уста се разпространява информацията, че от Българската агенция по безопасност на храните са обявили като версия за смъртта на кравите поразяване от мълния.
„Как така мълния ще порази всичките крави, като те са били на разстояние една от друга? Някои от тях са били дори на повече от 500 метра една от друга. Изглежда ни малко невероятно случилото се да е заради мълния. Не дай си Боже да има някаква зараза, това ще ни отрови всички, защото тези крави са много близо до реката”, говорят хората в с. Бистрица.
Потърсихме директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. Директорът инж. Стоян Саев беше категоричен, че за първи път чува за мъртвите животни.


„Такъв сигнал не е стигал до нас. Ако има нещо такова, кметът на с. Бистрица е трябвало да ни уведоми. От вас научавам за този проблем. Веднага ще потърся началника на конкретния отдел, за да видя дали знае нещо. Благодаря Ви за информацията”, каза инж. Саев.
Факт е, че в писмото на кмета Огненски не фигурира името на Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил.
Когато се свързахме с директора на Национален парк „Рила” Красимир Андонов, той беше наясно с проблема и вече беше наредил на негови служители да се захванат с разрешаването на ситуацията.
„Предприети са действия още в събота. Нашите служители са открили шест крави, като мъртвите животни са загробени. В момента се търси седмото, тъй като в сигнала на кмета на село Бистрица кравите са именно седем на брой. Взети са проби, които са изпратени за проверка в София и ми казаха, че утре (б.а. – днес) резултатите трябва да станат ясни”, коментира пред „Вяра” директорът на НП „Рила” Красимир Андонов.

Писмото, което кметът на с. Бистрица Кирил Огненски е изпратил на компетентните органи.

По думите му основната версия за смъртта на животните е невъзможността им да се аклиматизират на високото място в планината.
„Според нашия ветеринар това е най-вероятната причина. Кравите не са издържали на рязката смяна на температурата, тъй като нагоре в планината градусите са много по-ниски”, добави Андонов.
На въпрос дали не става дума за нападение от диви животни, директорът на НП „Рила” отговори:
„По-скоро не. Дивото животно ще ги убие и ще ги остави. По кравите няма следи от борба и нападение на други животни”.
Красимир Андонов и неговите колеги вече са открили кой е собственикът на животните.
„Не мога да Ви кажа името и откъде е, но човекът има разрешително за пашуване в района. Той едва ли е искал кравите му да загинат и по тази причина не би следвало да го санкционираме. Това, че е загубил седем животни, е достатъчна загуба за него”, допълни директорът

В непосредствена близост до умрелите крави пасат и живи такива.

Андонов завърши, че мястото е напръскано с дезинфектанти и хората трябва да бъдат спокойни. Според него не става дума за някаква зараза по животните, но за всеки случай районът вече е дезинфекциран.
Свързахме се и с началника на ВиК-Дупница Илия Илиев.
„Днес (б.а. – вчера) специално изпратих хора чак до яз. „Калин”. Те имат за задача да обходят целия маршрут до там и самия район около язовира, за да видят дали има нещо притеснително. Разбрах, че кравите са загробени. До мястото не може да се стигне с кола и нещата стават много бавно. Екипът се качи рано сутринта, но още не се е прибрал. Колегите нямат и обхват на телефоните там”, заяви пред медията ни инж. Илия Илиев. В края на деня шефът на водното дружество съобщи специално за „Вяра”, че изпратеният екип се е прибрал и на място е установил, че категорично няма опасност от зараза на водата. „Колегите са видели, че мъртвите животни са загробени и няма пряка опасност за някаква зараза”.
Известният треньор по таекуондо Христо Михалчев е един от групата, която се натъква на труповете на кравите при водосбора на река Бистрица.
„Силно се надявам много спешно да бъдат взети някакви мерки, защото може да се стигне до много сериозни последици. Аз, синът ми и всички хора от Бистрица и Дупница и техните деца консумираме тази вода. Преди години имаше един умрял глиган, който беше паднал и се беше разложил в реката. Тогава хората в село Бистрица имаха стомашно-чревни проблеми през цялото лято заради замърсената вода. Дори и да няма зараза, в непосредствена близост до труповете продължават да пасат и живи крави, което също е опасно. Ако компетентните органи вече са направили всичко необходимо и са загробили животните, имат моите адмирации. Но малко се съмнявам в това. Нагоре е седем часа път и мястото е много труднодостъпно, няма как да се качиш, дори и с джип. Трябва да се ходи само пеша. И в рамките на един ден да отидат, да загробят кравите и да се върнат… Силно се съмнявам. Освен ако не са някакви маратонци и бързоходци и толкова бързо да са успели да свършат всичко. Не мога да кажа какво е направено със сигурност. Но имаме организация и или в сряда, или в четвъртък с хора от с. Бистрица ще отидем на място, за да проверим дали наистина е свършена тази работа. Но ако все още има мъртви крави там, си запазвам правото да ги снимам и публикувам”, беше категоричен Христо Михалчев.