100-годишната баба Цвета и празник на плодородието събраха над 300 души в Коркина

Моменти от празника
  • Георги Илиевски пя за столетницата, местните плетоха, месиха погачи, вариха ракия

 

Празник на есенните плодове и занаяти и 100-годишен юбилей на Цвета Аничина събраха жителите на бобовдолското село Коркина и техни гости. Над 300 души се включиха във фестивала на плодородието, организиран за първи път тази година от местното читалище „Христо Ботев -1927”, и празнуваха рождения ден на баба Цена, подготвен от роднините на столетницата. Събитията от 19 и 20 октомври оставиха незаличими спомени в съзнанието на коркинци, приемащи случилото се като стъпка към възраждане.

Родената на 19 октомври 1919 г. баба Цена получи специалните поздрави на талантливия народен певец Георги Илиевски и танцьорите от ансамбъл „Зора” към дупнишкото читалище „Зора 1858” с ръководител Дилиана Диканска. Вековната баба Цена получи от местното читалище грамота за 100-летие, торта и подаръци, сред които рамкирани снимки от последните й два рождени дни, и поздравителен адрес от ръководството на  община Бобов дол. Най-големият подарък за баба Цена бе уважението на многобройните роднини, дошли да я уважат. „Не знам с какво заслужих толкова много гости. И война съм преживяла, и мир, и глад, и имане. Всичко съм видяла, но живот се живее с хора, сам не се живее”, споделя Цвета Аничина. Празникът й бе край паметника в бившето село Габрешево – родното село на столетницата, което от години е част от Коркина. „Баба Цена е в кондиция. Дори нещо повече – грижи се за зеленчукова градина. Животът й не е бил лек. Преживяла е много неща, видяла е смъртта на много близки. Останала е вдовица много млада. Въпреки всичко е устояла. До нея много отдавна е дъщеря й Тонка”, коментира Мира Алякова – доктор по аграрна икономика, която е един от инициаторите на Празника на есенните плодове и занаяти.

Празникът в чест на плодородието на Коркина бе на 20 октомври в центъра на селото, където бяха обособени 4 работилници. Първата за работа с техника декупаж, за ремонт на беседката, плетене на две и една кука и за варене на ракия. Във връзка със събитието д-р Андрей Галев, който е и полковник, и доцент, изнесе лекция по превенция на здравето в селата и дари 6 свои книги за библиотеката. Част от програмата бяха и литературно четене, организирани демонстрационни (дегустационни) продажбени щандове с изложени плодове – продукция на земеделски производители от село Коркина. Проведен бе и конкурс за ръчно изработено тестено изделие. Дамите от селото изненадаха и надминаха очакванията на журито. Всички участници в месенето на погачи, пити, баници получиха грамота.  Организаторите бяха осигурили музикална програма, безплатна боб чорба и хляб, вода. Случващото се запечата на фотообектива си Ева Танева.

„Идеята ни е свързана с плодородието на Коркина. Тук е овощната градина на България, раждат се череши, ябълки, грозде. Жените тук умеят да плетат. Мъжете правят ракия, гледат пчели и се произвежда хубав мед. Затова решихме да организираме този празник. Имаме ремонтирана беседка, запомнящо се начало на една дълга-дълга традиция във времето! Нека Празникът на есенните плодове и занаяти продължи много след тази първа година”, отбеляза Мира Алякова. Освен Алякова, виновници за събитието са библиотекарката Елена Делийска и новият председател на читалищното настоятелство Ивайло Георгиев, който е инженер в София, но се грижи за пчелин в Коркина и миналия месец получи сребърно отличие от международния конкурс в гр. Тузла, Босна и Херцеговина.