Ивайло Константинов след изборите в Дупница: Основен приоритет на Дупница ще бъдат инвестициите,  работните места и младите хора

Методи Чимев и Ивайло Константинов
  • Методи Чимев: В третия си мандат ще бъда най-добър, най-подготвен

  • Кметът запазва екипа си, предвижда оптимизация на общинската администрация и ще се допитва до гражданите

 

„Синята крепост устоя на напъна. Надявам се, че демокрацията не само, че победи, а и ще отстои победата”. Това заяви лидерът на ПП ГЕРБ в община Дупница Ивайло Константинов на пресконференция, която даде заедно с  новоизбрания кмет Методи Чимев. Ивайло Константинов бе категоричен, че ГЕРБ не са купували гласове и нарече внушения твърденията на опонентите от БСП, че кметът е избран от ромите от Гиздова махала.  „Предизборната кампания започна и завърши с фалшиви новини. Снощи всички от ефира на местната телевизия чухме г-н Дангов да твърди, че Дупница няма избран кмет. Това не беше единствената фалшива новина. С внушенията, с които започна кампанията, с манипулациите, със същите и завърши. Аз лично чух същия господин снощи да казва, че ромите от Гиздова махала са си избрали кмета на Дупница. Фактите са следните: ГЕРБ побеждава в 37 секции. Във всички ромски секции, с изключение на тази, която спомена г-н Дангов, печели БСП. Само че внушението трябваше да бъде направено и беше направено. Другата манипулация беше – той дори не го и завоалира, а директно си обяви, че ние сме купували гласове. И това при положение, че целият град знае кой купува гласове. Не знам какво ще спечелят БСП и г-н Дангов от тези внушения, особено след като изборите приключиха. Пожелавам им да са живи и здрави, много по-съзидателни и на следващите кампании да обърнат внимание и на истината”, подчерта Константинов. Той благодари на всички интелигентни и честни хора, подкрепили ГЕРБ  и добави: „Много ясно осъзнаваме, че сред тези, които не ни подкрепиха, има също толкова много интелигентни и честни хора. Знаем да четем вота и ако трябва да съм честен, не сме щастливи от резултата. Много добре разчитаме какво се съдържа в тези близо 9 000 гласа, които не ни подкрепиха. Чухме някои много истински неща вероятно. В рамките на тази кампания осъзнахме, че това да се прави само не е достатъчно. Трябва да се прави добре, с много повече обяснения, трябва да се популяризира всяка една мярка и всеки един проект, така че хората да са убедени в ползата от това, което се случва”.

Ивайло Константинов посочи и своя грешка – преустановяването на приемните за граждани, които възстановява още следващата седмица. Те ще бъдат в четвъртък в 11 часа. „Дупница за щастие или не се оказва в едно изключително благоприятно положение в момента. Дупница и досега беше галеното дете на правителството, сега още повече, с оглед ситуацията, която се получи. Дупница е един от малкото градове в Югозапада, който остана син. Това не е радостна новина от гледна точка на партията, която представлявам, но е добра новина за дупничани. Обръщам се към всички, включително към новоизбрания кмет, нека се хванем, приятели, за ръце и не с оглед предстоящи, бъдещи или каквито и да било избори и наистина всички заедно да направим така, че всеки един от вас да се чувства пълноценен и щастлив, че живее в град, който има икономическо добро развитие”, каза още Ивайло Константинов. Лидерът на ГЕРБ за общината за пореден път подчерта, че основен приоритет на Дупница ще бъдат инвестициите и създаването на работни места. Като  втори основен приоритет посочи създаването на ангажираност и занимания за младите хора и подрастващите, така че градът да има своите защитни механизми да задържи тези хора в града и те да се чувстват пълноценни. „Обещавам да работя с пълни сили за това”, каза Константинов.

Методи Чимев също направи своите изводи, свързани с изборите. Според него дупничани са били „почти разделени в гласа си между това, признавайки и подкрепяйки направеното и критика, упреци и забележки към това, което не е направено. „Според мен вече не е важно дали общината е финансово стабилна, дали има просрочени задължения, или не. Важно е  това, което пряко касае всеки един от нашите съграждани, дали е направено, или не”, отбеляза градоначалникът. Анализирайки изборния резултат, Чимев поясни, че преосмисля начина на работа на общината. Досега пътят бе решаване на глобалните инфраструктурни проблеми, а впоследствие – на по-малките проблеми. „Трябва да чуем какво се очаква да бъде приоритет за даден район, за даден квартал, за дадено село и тогава общината чрез своите органи и институции да предприема последващи действия”, каза кметът. Стана ясно, че той обмисля и допитване до населението относно теглене на кредит от общината, за да бъдат решени определени проблеми. „На първия тур имаше подкрепа в някои села, на втория тур се поразместиха пластовете. Явно и там направеният площад, закупена сграда за кметство не е толкова важно. По-важно е дали пред къщи има лампа, улица, дупка, тече вода. С две думи по това, което излезе от изборите, е, че ако тръгваме да правим глобалното,  а сме забравили другото, резултатът е 50 на 50. Може би трябва да започнем от малкото, за да стигнем до по-глобалното. И в тази посока аз мисля, че не е необходимо да обявявам и час за приемен ден. Имайки предвид, че в първия мандат имах примен ден и час, а във втория мандат всеки ден ми беше приемен, съм склонен да продължа в този режим на работа. Смятам обаче, че стоенето в общината и срещите с граждани не носят особено добър резултат. Ако човек отиде на място и чуе от живущите в района какво точно ги касае, мисля, че е по – удачно,” коментира Методи Чимев. Кметът посочи още, че е готов за промяна в третия мандат и добави: „Ако в един район на града има решен проблем, а в другия край на града същият пробелм не е решен, и резултатът, съдейки по изборните секции, е един и същ, си задавам въпроса кое е проблем. Признавам, че най-вероятно проблем има в дългото кметуване. И това допускам, със сигурност отрицателен вот се допуска в такива случаи. Колкото човек повече стои на едно място, повече негатив трупа. Но от друга страна си давам сметка, че колкото повече човек упражнява един занаят, толкова по-добър и по-научен става. И вярвайте, че на базата на това си мисля, че в третия си мандат ще бъда най-добър, най-подготвен. Нека да не звучи като някакво деклариране на чудеса от храброст от моя страна, но се надявам в предстоящия мандат да бъда кметът, който искат нашите съграждани”, заяви Чимев.

Кметът оповести също, че ще запази екипа си, който работи добре, но със сигурност ще има корекции в щатното разписание на общинската администрация. Промяната ще се изрази в намаляване на общинската администрация.

„Корекция в щатното разписание не значи съкращение. Означава оптимизация на отдели, в които има проблеми и няма нужда от служители. Бихме ги намалили”, посочи кметът. Стана ясно, че  щатното разписание на общината е регламентирано в зависимост от броя на населението. „Това, което общината получава като финансов ресурс за издръжка, е на база на брой жители на територията на общината. Оттам насетне всеки може да направи общинската администрация и 2-3 пъти по-голяма, но трябва да си  я обезпечи финансово. Общинската администрация на Дупница никога не е надхвърляла тази бройка”, поясни кметът. Той посочи също, че през последните 8 г. общината не се е възползвала от правото си да има още един заместник-кмет. Стана ясно още, че ГЕРБ не са водили разговори за даване на постове на хора от партиите, които подкрепиха градоначалника.

На пресконференцията Методи Чимев припомни за меморандума, подписан от общината с Министерството на икономиката през 2016 г.. С меморандума бе прието в Дупница да се  изгради индустиална зона. Това не е извършено, за да може приоритетно да се осигури необходимата инфраструктура. „Оповестихме, че имахме среща с министъра на икономиката. Сега вече има заделен ресурс, който не е малък, от порядъка над 20 млн. лв. –  министър Попниколов го каза – с които могат да подпомогнат общините да си обезпечат тези индустриални зони.”, коментира Чимев. Кметът припомни и за други проекти, чиято реализация не зависи само от общината, какъвто е имотът на КЕЧ -а.

Чимев се ангажира отново с решаване на проблема с миризмата от канализацията в ж к „Бистрица”, която се появи след мащабния ремонт. „Изпълнителят предложи поставяне на допълнителни клапи, което ще бъде направено”, каза Чимев.

На финала Ивайло Константинов се върна към темата за ромския вот. „В ромските махали БСП печели със сериозни проценти в сравнение с предишните  избори. Категорично печели в механотехникума, в секциите в „Подина”, в „Ценеви” гласовете са поделени. Единствената разлика в наша полза е Гиздова махала. Но вие знаете, само в последния мандат ние изпълнихме проекти за повече от 50 млн. лв.  и тия хора работят. Тези хора са ангажирани. И ако хората от Гиздова махала никога никъде не са работели, винаги са работили хората от другите махали, сега работят наравно с останалите и е нормално да бъдат признателни. Затова категорично възразявам срещу внушението, че ГЕРБ са купували ромски гласове. Гледам ви в очите и го казвам”, заяви Константинов. И  допълни: „Вчера лично майката на един от кандидатите за кмет дойде да ме снима с едни мои приятели. На въпроса какво прави, защо не ме пита, като ме снима, ми отговори, че кръв ще се лее. Аз жалба не съм подал за това и не мисля да го правя. Защо е тая страст към властта, не мога да разбера. За нас властта не е самоцел. Нито Методи, нито някой от общинските съветници е безработен, аз пък още по-малко. ” Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че в партията нямат никакви притеснения от евентуално преброяване на вота, каквото искат от БСП. „Внушението, че ОИК и СИК-овете са работили за нас – даже, дай Боже, да има обжалване, да се преброят, разликата ще се увеличи. Дай Боже, да има преброяване и на бюлетните за съветници, за да си увеличим съветниците с двама -трима”, коментира Ивайло Константинов.