„Актавис” и „Дани” от Дупница получиха „Златна лира”

  • Хореографът Воин Войнов: Двата състава са целият ми живот, резултат от 25 г. упорит труд

 

„Златна лира” за високи художествено-творчески постижения от Съюза на музикалните и танцови дейци е най-голямата награда, с която бяха удостоени ФТА „Актавис” и ДЮФА „Дани” по повод 25-ата годишнина от основаването на съставите.

Воин и Галя Войнови
Диригентът на оркестъра на националното радио и председател на Съюза на музикалните и танцови дейци Димитър Христов връчва наградата на Воин Войнов.

За юбилея си  формациите на уважаваните дупнишки хореографи Воин и Галя Войнови увеличиха отличията си и с почетни плакети и грамоти от Фондация ”Българско танцово изкуство”, Сдружението на хореографите-София и 16 поздравителни адреса, сред които от президента Румен Радев, областния управител Виктор Янев, вр.и.д. кмет на община Дупница Олга Китанова, представители на различни организации и читалища. Отличията са и по повод 40-годишния творчески път на Воин Войнов, който е сред най-изявените хореографи на Югозападна България. Танцьорите и техните ръководители получиха наградите на юбилейния концерт, който ще помнят с отличното си представяне и голямото признание.

„Актавис” и „Дани” са целият ми живот. Успехите на двата ансамбъла са резултат от 25 г. упорит труд, безброй репетиции, многобройни концерти и турнета извън пределите на нашата родина. Скъпи танцьори, мили деца, от все сърце ви желая много здраве, щастие и още по-големи творчески успехи. Напълно заслужени са всички награди”, обърна се към своите възпитаници Воин Войнов. Хореографът и режисьор получи трогателно писмо от бивша своя танцьорка, която живее във Великобритания. „Това е човек, който се бори за и с културата вече четвърт век. Човек, който е посветил живота си на това да разпръсква багрите на българския фолклор. Човек, който дарява частица от себе си на всички ученици и танцьори, до които се докосне, безвъзмездно”, казва Кристин Бачева.

В юбилейната изява участваха двата състава, най-малките танцьори, които са между 3 и 5 г. На сцената бяха и първите танцьори в „Актавис”, с първия авторски танц на Войнов в ансамбъла – „Представяне”. Представен бе и танцът „Старци по Коледа в Дупница”, един от любимите на бившите танцьори. „Старци по Коледа в Дупница” е направен в самото начало на ансамбъла. През 60-те – 70-те години след Коледа в Дупница имаше сурвакари. Мъже, облечени като булка, поп и т.н., стояха на гарата и сурвакаха всеки, който слезе от влака. Този обичай ми даде идеята да направя танца, който е много обичан от старите танцьори”, разказа Войнов.

Празника уважиха приятели на съставите от Кюстендил, София, Симитли, Благоевград, Сърбия, Македония, колеги на Воин Войнов от випуск 1994 на Академията за музикално, танцово и изпълнителско изкуство – Пловдив. След концерта домакините и гостите им празнуваха в местен ресторант, където за веселбата отговаряха оркестър, „Роял бенд” от Благоевград и музикантите на ансамблите.

Моменти от празника

Танцьорите отново имат покани за участия в чужбина – „Актавис” в Румъния и Сърбия, а „Дани” – в Сърбия и Турция. „Най-тежкото, което ни предстои, е нашият фестивал „Мир на Балканите”, защото го организираме ние. Финансирани сме от общината, ако намерим други спонсори, тази година фестивалът малко ще се разрасне. Искам да поканя повече ансамбли, но всичко опира до пари”, допълни хореографът. В момента във формациите танцуват над 270 души – деца и млади хора.