Бюджетът на Перник за 2020 г. е прит с промени в капиталовите разходи

  • Работя с двама зам.-кметове. Заплатите им са около 2000 лв. Моята е 2400 лв. Всеки ден се стараем да заслужим тези възнаграждения. Как обаче Общинският съвет ще повиши доверието в себе си?, попита кметът

 

Бюджетът на Перник за тази година бе приет на заседание на ОбС. Макрорамката е в размер на 105 585 045 лева, като в тези пари влизат и предоставените от правителството над 33 млн. лв. за водната криза.

26 съветници гласуваха за бюджета, 10 – въздържали се. Преди това обаче мнозинството в лицето на ГЕРБ, ВМРО и почти всички останали партии с представителство в Общинския съвет (без БСП и АБВ) промениха поименния списък, промени бяха направени и във финансирането на кметствата.

След последвалите дебати местният законодателен орган гласува завишаване бюджета на кметствата Богданов дол със сумата от 4361 лв. и той става 43 591 лв., Рударци със сумата от 4361 лв. и той става 92 650 лв., Драгичево със сумата от 8592 лв. и той става 94 026 лв., Дивотино със сумата от 5000 лв. и той става 81 806 лв. „Бюджетите на част от населени места са орязани, което не дава  възможност на кметствата да изпълняват своите функции, така и да бъде дадена възможност на тези населени места да управляват и насочват средствата по начин, който е най-полезен за гражданите”, аргументира предложението си общинският съветник Александър Александров. Той посочи,
че голяма част от кметствата са потърпевши от предложеното разпределение на административни бройки, като едно от тях дори е оставено без никаква административна помощ. Това от своя страна създава пречки за изпълнение на административните дейности и затруднения за гражданите, които няма да
могат да получават ефективно административно обслужване.
„Вън от центъра на града, в малките населени места, по селата, също живеят жители на община Перник и те имат нужда от подкрепата на общината”, посочи зам.-председателят на Общински съвет-Перник адв. Милена Миланова.
„Настояваме спешно да се обърне внимание на по-малките населени места. С делегирания бюджет в кметство Рударци ще можем да плащаме единствено уличното осветление и фонд „Работна заплата”. Абсолютно нищо друго. За какво ускорено развитие говорим, след като откакто общината има нова
управа, село Рударци нито веднъж не е почистено от общинското предприятие. По този начин е непосилно да се работи”, отбеляза кметът на пернишкото село Рударци Богдан Богданов. В подкрепа на неговите думи кметът на най-голямото пернишко село Драгичево Виктор Викторов призова община
Перник да не третира жителите на селата като второ качество хора.
„Елате и вижте положението в Кладница – ледена пързалка. Миналата седмица в селото падна над 70 см сняг, никой от община Перник не се поинтересува какво се случва с нас. Хората дори не могат да отидат на работа, автобусите не вървят”, сподели кметът на село Кладница Васил Мирчев.
След проведеното гласуване в Поименния списък за капиталовите разходи на община Перник за 2020 година бяха включени обекти:
– Довършване на ремонт за сградата на училище „Христо Ботев”, с. Богданов дол – 50 000 лв.
– Поставяне на помпена станция в района на Рударска махала, с. Драгичево и изграждане на шахта – 40 000 лв.
– Изграждане на спортна площадка в кв. „Бела вода” – 50 000 лв.
– Ремонт на покрива на сградата на кметството в с. Големо Бучино.
– Изграждане на ул. „Златна Панега” в кв. „Калкас” и изграждане на ул. „Кладенеца” – 23 000 лв.
– Изграждане на спортна площадка в с. Кладница – 50 000 лв.
– Основен ремонт на част от ул. „Кало”, с. Рударци – 50 000 лв.
– Ремонт на сградата на кметството в с. Дивотино – 15 000 лв.

Отхвърлени бяха предложената от кмета структура на общинската администрация и програмата за управление и разпореждане с общинска собственост, които са пряко свързани с гласувания бюджет. Това провокира кмета Станислав Владимиров, който отправи остри критики към мнозинството в залата. Кметът подчерта, че се надява както той е подал ръка на ОбС, така и съветниците да търсят варианти да работят с него, защото след тази сесия има вариант комуникацията да бъде прекъсната. И вината няма да е в мен, каза кметът.

„Казах, че ще работя с двама зам.-кметове. Заплатите им са около 2000 лв. Моята е 2400 лв. Всеки ден се стараем да заслужим тези възнаграждения. Как обаче Общинският съвет ще повиши доверието в себе си? На този въпрос трябва да отговорите вие. Председателят на Общинския съвет също каза, че ще работи с двама заместници, които ще бъдат максимално натоварвани. Три месеца вече се чудя каква работа свършиха двамата зам.-председатели на ОбС, за да получават заплата от около 1700 лв. Какво направиха двамата зам.-председатели за решаването на водната криза, защото от единия чух най-голямата критика. Председателят ми звъни, търси варианти, а заместниците му стоят на завет и гледат сеир. Когато искаме възнаграждение, трябва да го заслужаваме. Ако тези 1700 лв. са им малко, можем да ги увеличим и може би ще видим по-голяма активност от тяхна страна”, каза кметът Станислав Владимиров. Той продължи с изявлението си от трибуната в Общинския съвет на Перник: „Оттук нататък заедно с екипа си ще направя така, че за Перник да се говори в положителна светлина. Бях изненадан, когато научих, че политически сили с претенцията да са десни са отхвърлили на комисия структурата, която предлагаме. Уважаеми общински съветници от т.нар. десни парти, има много материали в интернет и не е нужно да четете книги. Там можете да видите философията, която вашето политическо семейство изповядва. Когато правиш оптимизация на една структура, това може да се приеме за дясна мярка. Когато съкращаваме издръжката на общинската администрация с над 200 000 лв., когато кметът заявява, че ще работи с двама заместници и няма да раздува администрацията, а напротив – това не е ли дясна мярка? Когато искам да оптимизирам администрацията и да намаля разходите, можем да говорим за повишението на заплатите на тези хора. Ако искате, задължете ме да си назнача и повече зам.-кметове, макар да мисля, че на този етап въпреки бонуса с водната криза се справяме повече от добре.
Предложихме нова структура на общинската администрация не за да се разправим с политическите си опоненти. Повечето от вас напуснаха, а сега повече от половината искат да се върнат, защото, цитирам: „Атмосферата в общинската администрация е по-добра от предишната и ние искаме да работим за тази администрация“. Всеки, който иска да работи, е добре дошъл, защото не ме интересува какви са политическите пристрастия или вероизповеданието на даден човек. Искам в работно време да се работи качествено, а в свободното си време всеки може да прави каквото пожелае. Ще бъде странно, ако структурата не се приеме. В нея има единствено съкращаване на кухи бройки, оптимизация и увеличаване на общинското предприятие ФЛОР. Защо това предприятие не бе натоварвано с този интензитет както сега? Имам обяснение за себе си, но няма да правя внушения. Нима не е правилно да натоварваме общинските си структури за дейности, които частните фирми не могат да изпълнят или са ограничени в процедурите. Това е правилна стъпка”, каза още градоначалникът на Перник.