Водоподаването от Владайския канал към квартал в Рударци ще бъде преустановено

Водопроводът, захранващ около 640 къщи в района, на практика е незаконен, каза ВиК шефът Борислав Иванов

 

Водоподаването от Владайския канал към квартал „Кало” в курортното селище Рударци ще бъде преустановено, съобщи управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов. Мярката е разпоредена от Басейновата дирекция в Благоевград. Водопроводът, захранващ намиращите се в района около 640 къщи, е правен през 80-те години на миналия век, но не е присъединен към ВиК. Водата е в суров вид. На практика той е незаконен, каза Иванов.

Шефът на водното дружество е категоричен, че е длъжен да изпълни разпореждането, в противен случай ще бъде глобен. В сряда е имало среща с участието на кмета на населеното място Богдан Богданов и зам.-кмета на Перник Мирослав Стоицев. Договорено е да се предприемат стъпки за узаконяване на съоръжението. Ако то бъде прието от общината и предадено за експлоатация на ВиК, ще трябва да бъде направена връзка с водопроводната мрежа, за да се подава на живеещите качествена вода, каза Иванов.

Проблемът стои нерешен години наред. Миналата пролет кметът на Рударци Богдан Богданов настоя и пред тогавашното ръководство на общината да започнат действия за узаконяване на водоподаването./БНР