Намерен е приемен родител за  изтезаваното дете от Перник

  • Прокуратурата е повдигнала обвинение към 32-годишната майка

  • Министър Сачева: Намерени са още клипове с насилие

 

Намерен е подходящ приемен родител за насилваното от майка си 3-годишно момиче в Перник, съобщи Ивайла Касърова – директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане”. То вече е настанено в приемното семейство, което е на територията на Перник. Момичето ще остане там, докато се търсят близки и роднини, съгласни да поемат грижата за него.
Оказало се, че малтретираното дете няма родственици в Пернишка област. Те живеели в София, Софийска област и Дупница. Бащата на момиченцето е пуснат от ареста. Проведени са разговори с него, съобщиха от отдел “Закрила на детето” в Перник. Той е обяснил, че досега не е подавал сигнал в институциите, защото се е страхувал да не му отнемат детето, каза говорителят на Окръжната прокуратура Албена Стоилова.
Майката също не е местна, тя живеела под наем в кв. “Дараците”. Бащата работел и живеел в София.
След сигнал за проявена жестокост към малко дете и публикуван видеоклип с насилие в социалните мрежи е започнато досъдебно производство по чл. 131, ал.1, т.4 от НК.  Районната прокуратура в Перник е повдигнала обвинение на майката, малтретирала детето си, съобщи районният прокурор Аделина Алексиева. К.Н. /32 г./ е обвинена за нанесени телесни увреждания и изтезаване на малолетно лице.
Базирайки се на становище на вещите лица – психолог и психиатър, Районната прокуратура е поискала да бъдат предприети принудителни мерки по чл.70 от НПК спрямо К.Н., като тя бъде настанена за изследване.
Майката е казала пред социалните служби, че бащата не е обръщал достатъчно внимание на нея и детето. Тя е използвала клиповете, за да го манипулира. „Майката се разкая, имаше искрено съжаление от нейна страна. Не си е дала сметка за последствията”, посочи началникът на отдел “Закрила на детето” Румяна Герова. Оказва се, че не майката е публикувала клипа в социалната мрежа, а близка на семейството. Клипът е публикуван в социалната мрежа с думите: “Така… до кога ще седим със затворени очи??? Катя Никифорова това ли е начина да върнеш мъжа си ?? Ще те изям да знаеш!”.
“Понеже баща ти не те обича, не ме обича и мене, ей така”, казва майката и удря дъщеричката си в гърдите с юмрук, а след това по други части на тялото. Момиченцето, което още е с памперс, плаче и казва “Не, мамо”. От Държавната агенция за закрила на детето е сезирана Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР, с искане клипът да бъде премахнат от социалните мрежи, с оглед защита на самоличността на детето и неговото лично достойнство.
До момента са намерени няколко клипа с насилие над 3-годишното момиченце в Перник, съобщи в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева. “Колко често се е случвало това, е трудно да се каже. Със сигурност то е преживявало трудни моменти. Кадрите бяха изключително тежки за гледане. Всеки, който е видял дори част от тях, не може да е останал безразличен. След като получихме сигнал за случая, веднага се свързахме с колегите от Перник. Тяхната реакция е била мигновена. В рамките на 20 минути се опитахме да организираме реакцията на всички институции, защото за нас беше важно не само веднага да помогнем на детето, но и да не се получава опит за саморазправа от страна на възмутени граждани. Случаят можеше да стане много по-тежък”, обясни тя. По думите й условията, в които е живяло момиченцето, са добри. То не е недохранено, а за него са полагани грижи по отношение на физическото му състояние. По-скоро проблемът е отношението на майката и начинът, по който това се отразява на неговата психика.

В същото време стана ясно, че над 30 активни граждани са потърсили за съдействие консултантите от Националната телефонна линия за деца 116 111 към Държавната агенция за закрила на детето. Повод е широкият обществен интерес към акт на насилие върху 3-годишно дете от страна на неговата майка, съобщават от агенцията. За случая има и други сигнали на възмутени граждани, които са постъпили в агенция и чрез сайта на ДАЗД, и от публикации в социалните мрежи, за да се предприемат действия и мерки за защита на правата на детето.