В училищата „Хр. Ботев” и „Н. Вапцаров” в Бобов дол сформират 9 маломерни паралелки

9 маломерни паралелки ще бъдат сформирани за учебната 2020/2021 година в двете общински училища в Бобов дол, става ясно от докладна записка на зам.-кмета Йорданка Гацева до Общинския съвет. Директорът на СУ „Христо Ботев” (по-известно като Гимназията) Анастасия Баракова е внесла искане съветниците да разрешат съществуването на 7 паралелки под минималния брой ученици. С по-малко ученици ще са първи, втори, трети, пети, шести, десети и единадесети клас. В паралелките в първи, втори и трети клас децата са с по-три по-малко от определения минимум от 16 ученици. В пети клас ще учат 10, в шести 16, при минимум от 18 ученици, в десети – 12, а в единадесети клас – 17 ученици, при минимум 18 ученици.

Директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ Галина Панева иска разрешение да се запазят 2 паралелки в трети клас с по 13 ученици, при минимум 16 ученици.

От двете учебни заведения нямат претенции за дофинансиране на паралелките с намален брой ученици. Средствата за тяхната издръжка ще бъде за сметка на бюджета на училището. Общинският съвет ще вземе решение по предложението на заседанието си на 10 септември.

Демографският срив, миграцията, затварянето на мината и др. предприятия, които доведоха до безработица и липса на перспектива за младите хора, все по-силно удрят училищата в Бобов дол. В последните години броят на учениците в миньорския град драстично намалява. Завършила съм 8-и клас в училище „Н. Вапцаров” преди 20 г. Във випуска там бяхме над 150 ученици, а в гимназията – над 100.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА