Децата от „Млад планинар” в Петрич минаха по пътя на четници

Ентусиастите от Сдружение “Млад планинар” в Петрич взеха участие в туристическия поход „Освободителите на Неврокоп” по покана на община Гоце Делчев и ТД „Момини двори”.

Походът бе организиран по случай 108 години от освобождението на Неврокоп от турско робство. „Потребността да познаваме случилите се по-рано в тоя свят събития и делата на ония, които са живеели по тези земи и дали живота си за свободна и обединена България, ни направи част от II НТП “Освободителите на Неврокоп”.

А когато на едно дете му бъде обяснено, че предците му са били смели, силни, талантливи, а и добри хора, то детето ще се стреми да придобие точно тези качества”, коментираха от петричкото сдружение.

Туристическият поход се проведе в 4 лъча по 4 различни маршрута, по които са се движели четите на ВМРО, доброволците и полкът от българската армия, ръководен от генерал Стилиян Ковачев.

Децата на „Млад планинар” преминаха по пътя на четниците, водени от войводите Стоян Мълчанков и Стоян Филипов. Маршрутът води началото си от с. Ковачевица, през вр. Гулак и се спуска до с. Марчево.