Бивш транспортен министър купува ТЕЦ “Варна”

 

Чешката компания ЧЕЗ е решила да продаде затворената през януари 2015 г. ТЕЦ “Варна” на дружество на Данаил Папазов, който беше транспортен министър от кабинета на Пламен Орешарски, а преди това шеф на пристанище Варна и очевидно е купил въглищната централа заради пристанището й.

От ЧЕЗ съобщиха на сайта си, че са решили да приемат офертата на българската фирма “Сигда” ООД, която била оценена като най-добрата получена в рамките на търга, обявен за активите на чешкото предприятие в България.

Не се посочва цената на сделката, както и кои са били останалите претенденти. По неофициална информация на Mediapool търсената от чехите минимална цена за ТЕЦ “Варна” е била 30 млн. евро. Това е далеч от инвестицията по придобиването на въглищната централа от ЧЕЗ през 2006 г. Тогава чехите платиха над 206 млн. евро за мощността, която смятаха да екологизират за 100 млн. евро, но сметките им не излязоха и се наложи да я затворят. Още през 2010 г. ЧЕЗ обмисляше да продаде централата, но после се отказа.

Справка в Търговския регистър показва, че “Сигда” ООД е на Данаил Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител на фирмата, която се занимава с пристанищна дейност и свързаните с нея агентиране и търговско обслужване, спедиция, инвестиционна, инженерингова и други дейности. Дружеството е с капитал от 5 хиляди лева, а за 2016 г. отчита приходи над 7 млн. лв.

Сделката за придобиването на 1260 мегаватовата мощност и прилежащото й пристанище обаче трябва да бъде одобрена от надзорния съвет на ЧЕЗ, който не е ясно кога ще се събере и дали няма да бъде сменен сред изборите в страната в края на октомври. Ако бъде приета от надзора на ЧЕЗ, тя трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията в България.

В края на януари 2016 г. ЧЕЗ обяви, че търси потенциален купувач на бизнеса си в България, включващ електроразпределителното и електроснабдителното дружество, доставящо ток в Западна България, търговец на електроенергия, две слънчеви централи и ТЕЦ “Варна”, която бе затворена преди близо три години, защото не покрива екоизискванията на Европейската комисия. Процедурата допускаше както оферти за всички дружества, така и отделни за ТЕЦ “Варна”, като на финала е останало само предложението на “Сигда”. Още тогава беше ясно, че предложенията за въглищната централа ще са основно заради голямото й пристанище, на което се приемаха корабите с вносни въглища.

Все още няма официална информация какво е решила чешката компания за останалата част от процедурата за проучване на инвестиционния интерес към активите й в България. Преди време от ръководството на компанията заявиха, че не търсят сделка на всяка цена.

Според запознати с процедурата последно в битката за електроразпределителното и електроснабдителното дружество са останали трима кандидати. Един от тях е чешката компания “Енерго-Про”, която у нас държи доставките на ток в Североизточна България и може да има проблеми с одобрение на потенциална сделка от антимонополните органи. Другите са българският търговец на ток “Фючър енерджи”, който се бил кооперирал с индийска фирма, и пазарджишкото дружество, притежаващо ВЕИ централи “Инерком”.