Годишните винетки вече ще са от датата на купуване, a новата тримесечна ще струва 54 лв. от 2018 г.

 

Срокът на действие на годишните винетки вече ще е една година от датата на купуване, а не както е в момента – за календарна година. Това ще стане факт от 1 януари 2018 г. и ще важи за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.

Това е заложено в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата, който е публикуван в портала за обществени консултации и на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С промените се въвежда и тримесечна винетка за леките коли с цена от 54 лв., или 28 евро, от 1 януари 2018 г. Цената е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, който е изготвил Анализ за изчисляване и определяне на размера на тримесечна винетна такса за ППС от категория 3, както и оценка на приходите от винетни такси по поръчка на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността – т.е. да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната. Това се налага от правилото „колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена“, е посочено в съобщението на пътната агенция.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка ще струва 97 лв., месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лв.