Борислав Сарафов: Убеден съм, че ще успеем да възстановим имиджа и мястото на Националната следствена служба

 

„Убеден съм, че ще успеем да възстановим имиджа и мястото на Националната следствена служба. Тя е служба с висок авторитет, който сякаш някак си се позагуби през годините. Силно се надявам това да се възстанови. Това не бих могъл да направя сам, а с ваша подкрепа и съдействие.

Разчитам на вас и ще се осланям на вас. Можете да разчитате на пълната ми институционална подкрепа. Това е моята служба и в никакъв случай не би могло да се говори за закриването. В сряда в 14,00 часа ще свикаме общо събрание, на което да се запознаем и да обсъдим приоритетите в нашата работа, натовареността, да чуя вашите идеи както по отношение на ръководството, така и по преструктурирането на службата“, заяви Сарафов по време на официалното си встъпване в длъжност като директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването и уточни, че на общото събрание ще представи своите нови заместници, с които ще работят 5 години.

Сарафов получи пълната подкрепа на главния прокурор на България Сотир Цацаров. „Борислав Сарафов ще има пълната ми подкрепа да осъществи промени в състава на Националната следствена служба“, каза Цацаров по време на официалното встъпване в длъжност на Борислав Сарафов като директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

„Благодаря на досегашното ръководство на Националното следствие. Именно под ръководството на Борислав Сарафов службата ще следва да продължи и да положи още и още усилия. Службата ще трябва да докаже необходимостта от себе си и своето значение, а то не е малко. Ръководството на прокуратурата има амбицията да увеличи още до края на тази година натоварването на прокуратурата“, заяви Цацаров. По думите му практиката службата да бъде заливана с многобройни дела ще трябва да бъде редуцирана.

„Новият директор ще има пълната подкрепа на главния прокурор, както и да осъществи промени в състава на службата. Препоръчвам му едно от първите му действия да бъде свикано общото събрание на всички следователи на службата. След като чуе колегите си, да пристъпи към действия в съответствие с нуждите и най-належащата необходимост“, каза още Сотир Цацаров.