БСП обяви бойкот на парламента до оставката на шефа му Главчев

 Ще участва в заседания за гласуването й в петък, за бюджета и вота на недоверие

 

Конфронтацията в парламента ескалира с решението на депутатите от БСП да го напуснат и да не участват в заседания до оставката на парламентарния председател Димитър Главчев. Социалистите го обвиняват в цензура, задето отстрани лидера им Корнелия Нинова от пленарната зала в сряда, докато тя четеше декларация, която според Главчев била оскърбителна за премиера, министрите и парламента. ГЕРБ обаче не виждат основания за оставка на Главчев. Въпреки това обаче лидерът на партията и премиер Бойко Борисов в четвъртък оцени поведението му като “изпускане на нервите”.

“Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев. Ще участваме само в три заседания в зала – дебатите по оставката му, бюджета и вота на недоверие. Ще си платим глобите за тези отсъствия. През останалото време всички народни представители от “БСП за България си отиват по районите и започваме срещи и разговори с гражданите”, обяви Нинова в четвъртък пред журналисти в парламента.

Искането за оставката на Главчев бе внесено от червените депутати и се очаква да бъде разгледано още в петък.

По-рано през деня парламентът успя да събере кворум за провеждането на заседанието си едва от третия път, след като БСП и ДСП напуснаха залата.

Обградена от депутатите на левицата, в кулоарите на парламента Нинова каза, че с действията си управляващите минират националното съгласие за европредседателството. По думите й отстраняването й вчера попречило на Кристиан Вигенин да внесе доклад на комисията по европейските въпроси в НС, в който парламентарно представените партии се обединяват около общи приоритети.

Ако ДПС не последва примера на социалистите, парламентът няма да има проблем с кворума. Ако обаче от движението също решат да бойкотират заседанията, както по-рано в четвъртък, ГЕРБ и Обединените патриоти ще имат доста сериозен проблем със събирането на 121 депутати да започване на заседанията. Управляващите имат необходимия брой депутати, но ако няколко от тях отсъстват заради командировки или други ангажименти, няма как да се събере необходимия кворум без подкрепата на “Воля”.

Показно какво може да се случва в следващите дни беше направено в четвъртък сутринта, когато парламентът събра необходимия брой депутати, за да е легитимно заседанието едва от третия път.

Част от народните представители на ДПС бяха в пленарната зала при първата регистрация в 9.00 часа, но демонстративно не поставиха картите си в четците. Още един опит и половин час по-късно с помощта на “Воля” бяха събрани 121 депутати.

“След преглеждане на експресната мярка от стенограмата, намалявам наказанието на Антон Кутев на отстраняване от два дни до един ден”, информира колегите си Главчев, срещу когото БСП започна нова процедура по отстраняване от председателския пост.

Искането за отстраняване на Главчев ще бъде първа точка в дневния ред на депутатите в петък, като правилникът предвижда председателят да бъде изслушан. За да бъде прието предложението, то трябва да бъде подкрепено от повече от половината от присъстващите в залата народни представители.