Експерти посочиха кой е най-полезният витамин и откъде да си го набавим

Витамин В12 (кобаламин или цианокобаламин) е витамин, който съдържа необходимите за тялото кобалт и цианогрупи. Основната полза е неговата кръвотворна функция. Също така кобаламинът е нужен при образуването на нервните влакна. Още В12 има значителен ефект върху метаболизма и движението на липидите и въглехидратите в тялото.

С какво е полезен витамин В12?

Основната цел на В12 е нормализиране на образуването на кръвните телца. В допълнение, той има благоприятен ефект върху метаболизма на мазнините в черния дроб, подобрява състоянието на нервната система, метаболитни процеси в организма, намалява холестерола и стимулира растежа. Витамин В12 участва в синтеза на ДНК, аминокиселини, регулира обработката на мазнини и въглехидрати.
В12 стимулира клетъчното делене. От неговото присъствие в организма зависи състоянието на тъканите, които са най-податливи на интензивно деление: имунните клетки, кръвните клетки, кожата, както и клетките, които изграждат червата.

Колко В12 е нужен на организма?

Препоръчителната дневна доза на витамин В12 за хора над 14 годишна възраст – 2.4 г (2.6 мкг и 2.8 мкг за бременни жени и кърмачки, съответно). За вегетарианците дозата трябва да бъде значително по-голяма, 6-30 микрограма на ден. Блиц