Пороят отнесе моста и блокира достъпа до гробищата в самоковското село Продановци, Силвия Атанасова: 10 дни никой не взема мерки, не мога да отидо до гроба на майка ми, принудени сме да газим в тор и кал

Кметът на селото Емилия Драганова: В най-кратки срокове проблемът ще бъде разрешен

 

Мостът на река Долни рид е отнесен и жители на самоковското село Продановци нямат достъп до гробището, сигнализираха хората в редакцията до „Вяра”. „Вече десети ден не се взимат мерки. Няма достъп до гробищата заради прокопан път по време на наводненията и в Самоков. Вече трета седмица никой не се наема да оправи пътя. Добре, че хората от селото са разбрани и не умират! С автомобил е невъзможно стигането до гробищния парк, само през обиколни пътища с купчини тор и кал. Защо като гражданин на Република България, който си плаща данъците, не мога да отида до гроба на майка ми?“ – попита чрез в.“Вяра“ Силивя Атанасова.

След подадения сигнал до „Вяра“ от жителите на с. Продановци, веднага потърсихме за коментар кмета им Емилия Драганова. Ето какво сподели тя: „Вследствие на бурята, която беше миналия понеделник, се вдигна много нивото на река Долни рид. Тя се намира в непосредствена близост до центъра на селото. Принципно рекичката е малка, но изведнъж много се вдигна нивото й и отнесе моста, който свързва селото с гробищния парк. Мостът беше асфалтирана улица, на която имаше две тръби. През тях минаваше тази рекичка. Тръбите се оказаха твърде малки, за да поемат цялата вода и вследствие на всичко, се получи тапа. Подкопаха се тръбите и водата ги беше вдигнала, сякаш с ръце ги беше вдигнал някой. Повиках веднага фирма с багер, за да може да се направят диги на опасните места, където реката излезе от коритото.  Отреагирах на ситуацията по-най бързия начин. Махнахме двете тръби, за да може да се отводни и по този начин спасихме домовете на хората. Просто беше невъзможно да се остави в този вид  мостът. Преди всичко на това място се навири много вода и тръгна нагоре, заля градините на хората, къщите им и други постройки. Но за радост водата не влезе в домовете ни. Подала съм докладна записка до кмета на община Самоков Владимир Георгиев още в понеделник. Получих уверение от него, че веднага ще изпрати хора, които да решат на място какви точно действия да се предприемат. Молбата ми е да бъде изграден мостът отново с тръби, но по-широки. Недай Боже, ако пак има такъв случай да може да се поеме цялата вода. Да, това е път, който свързва селото с гробищния парк и по този път може да се мине с превозно средство. По този път по график минава и фирма „Бекастрой“ , която почиства редовно контейнерите, затова трябва мостът да се изгради по-устойчив. Въпросът ще бъде разрешен“ – обеща кметицата на Продановци Емилия Драганова.

Марияна Вучова