Sunday, July 14, 2024
HomeРегионПерникИ губернаторът на Перник  Соколова в битка с незаконния риболов, над 2 км...

И губернаторът на Перник  Соколова в битка с незаконния риболов, над 2 км бракониерски мрежи извадени от водите на „Пчелина”

 

Областният управител проведе среща относно борбата с бракониерството на територията на област Перник. Ирена Соколова прие Марио Антонов, който е организатор за Пернишка област на Централна рибно-опазваща организация Перник. Той сподели за редовни опити и набези за незаконен риболов в язовир „Пчелина”.

Група от 28 доброволци, която ръководи Антонов, периодично отстранява незаконни мрежи поставени във водата. От ноември 2016 до момента са премахнати над 2 км. мрежа, които изгарят, за да предотвратят повторното им слагане. По негови данни над 10-12 тона риба годишно се лови незаконно.

По време на дискусията беше засегнат проблемът, касаещ големия язовир, а именно липсата на сервитут.

В Закона за водите поземленият сервитут е определен като тежестта, наложена върху един недвижим имот, наречен служещ имот, в полза на друг недвижим имот, наречен господстващ имот, който принадлежи на друг собственик.

Ирена Соколова пое ангажимент за провеждане на срещи по темата с компетентните и ангажирани институции за изясняване на въпроса. Ще бъдат проведени и разговори с представители на ОД на МВР Перник, както и с новоназначения директор на Отдел „Рибарство и контрол” Перник към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Николай Александров, за да бъдат набелязани конкретни мерки и организирани масови акции против бракониерството.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular