Кметът Икономов: Скоро Банско ще излезе на протест в София за втори лифт, абсурдно е предложението на еколози автобуси да качват туристите в ски зоната

Тази година в Банско ще бъдат осигурени допълнително полицаи за новия зимен сезон, заяви кметът Икономов

 

  • Другият основен проблем пред общината е изграждането на газопровода от Симитли до Банско, така газта, която сега се кара с камиони, ще поевтинее

 

Жителите на Банско и съседни общини по всяка вероятност ще протестират много скоро в София, за да бъде чут и техният глас в подкрепа на изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната, а не само този на зелените. Това обяви кметът Димитър Икономов на пресконференцията по повод официалното откриване на зимен сезон 2017/2018 в Банско.

„Време е да се тръгне към реални действия за изграждането на втори лифт. Така, както е обявил премиерът Борисов на заседание на МС – да се вземе решението по първия въпрос за утвърждаването на измененията по концесионния договор и до края на месеца да мине на заседание на Министерския съвет и промяната на сегашния план за управление.

Другият основен проблем пред общината е изграждането в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта, която сега се кара с камиони, ще поевтинее, а по този начин и гражданите ще имат стимул да преминат на по-екологично гориво. С други думи – има много по-екологични теми, които да защитават зелените от това да ни обясняват как трябва да вкараме още 1000 автомобила в планината вместо да направим един нов кабинков лифт”, заяви Икономов. Според него няма опасност да бъдат изключени от „Юнеско“, защото това е буферна зона и тя съвпада с териториално устройствения план на ски зоната, приет още 2000 г. и допълнен през 2004 г.

„При последното си посещение в Банско заради клевети от „зелените“ от Юнеско видяха, че няма нищо вярно в това. И заключението, че Банско не е застрашен от изключване като обект от национално и световно наследство бе записано в доклад, изнесен на сесията в Истанбул. Стига това, което се прави в буферната зона, да бъде съгласно всички екологични изисквания и закони, и държавата да гарантира това нещо. Тези спекулации как капацитетът на кабинката може да бъде увеличен двойно и дори да се пускат автобуси, които да качват туристите в ски зоната, е най-абсурдното нещо, което един еколог може да предложи.
Споделих, че за последната година ръстът на туристите в курорта се е увеличил спрямо предната с 10% през лятото и 15% през зимата. Според мен обаче най-важното освен броя на туристите е и тяхното качество. В тази връзка е и моят призив към туристическия бранш. Как да повишават качеството на услугите, които предлагат, и успоредно с това да понижават и цените на туристическите услуги в Банско? Не може да искаме да сме европейски курорт, за какъвто ни признават в цял свят, а в същото време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти. Ние не предлагаме нищо по-лошо от европейските курорти. Така, че за да имаме развитие и да се повишат качеството на услугите, за да останат в Банско повече качествени работници, просто трябва да им плащаме повече пари. Тези пари ще дойдат от по-високите цени. Сега рекламираме курорта в Израел и Полша. Догодина смятаме да се обърнем към пазарите, които са свързани най-вече с утвърдени ски дестинации като Австрия и Италия”, допълни още градоначалникът.

Тази година в Банско ще бъдат осигурени допълнително полицаи. За новия сезон са монтирани 6 камери за наблюдение с нови възможности. Три ще са на входно-изходните зони на града. Една ще е на кръстовището на „Кемпински“, откъдето се минава за ски зоната, както и в центъра на града. Тези камери ще помогнат и срещу кражбите на автомобили.