Кметът Котев посрещна факела на мира в Сандански, получи почетен сертификат

Градоначалникът и зам.-министър Манолев поднесоха венци за загиналите за свободата ни герои

 

С тържествено поклонение пред паметника на загиналите във войните за освобождението на България община Сандански стартира проявите, посветени на Деня на Освобождението. „Нека този ден е равносметка за настоящето и поглед към бъдещето.

Нека този празник не бъде само ритуал и възпоменание за миналото, а да помним посланията, които са ни завещани“ – с тези думи кметът на община Сандански Кирил Котев отправи приветствие към всички присъстващи.

В знак на почит и в чест на загиналите за свободата на България цветя и венци поднесоха кметът на община Сандански, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, църковно настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец“, командирът на ВФ 56 040 гр. Благоевград подполковник Кирил Спаневиков, кметове на населени места, общински съветници, Районно управление на полицията, ръководители на общински културни, просветни и научни институции от община Сандански, представители на Съюза на военноинвалидите – Сандански, ученици от всички училища в гр. Сандански, представители на политически партии, граждани и гости на града. С военните почести и Общинския духов оркестър събитието по поднасяне на венци бе отбелязано тържествено и в духа на празничния 3 март. Тържественото отбелязване на Националния празник продължи с шествие до централния градски площад, където кметът Кирил Котев посрещна факела на мира от факлоносците на Световния пробег на мира.

Факелът на мира преминава през 10 града из цяла България и един от тях е град Сандански. Идеята на международната щафета обиколила 155 държави е стремежът към по-мирен свят и укрепване идеалите за мир. Град Сандански бе присъединен към градовете, включени в списъка на пробега, а кметът Кирил Котев получи почетен сертификат като домакин. Празничният ден продължи с издигане на българския трибагреник и рецитал на ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ и тържествена програма с участието на ансамбъл за народни песни и танци при читалище „Отец Паисий 1919“, фолклорна формация „Славей“, танцова формация „Феерия“ и танцова формация „Празник“.