Обявил ли е кметът Владимир Георгиев обществена поръчка за рекламни брошури на общината в Самоков, попита съветникът от ГЕРБ Ирена Гелова. Питането й е свързано с изработката и стойността на рекламни брошури, които всеки данъкоплатец получи в пощенските си кутии заедно с информацията за дължимите годишни налози. „Какъв е тиражът на отпечатаните рекламни материали от общината? Каква е сумата, изплатена от общинския бюджет за тях и изпращането им? Коя фирма е изработила тези рекламни матерали? Провеждана ли е обществена поръчка? Не е ли излишно харченето на тези пари, след като и по друг начин може да се получи такава информация? Гражданите получават информацията чрез местните и електронни медии и могат ли от своя страна чрез писмен отказ да се откажат от получаването на хартиен носител? Защо трябва да бъдат насърчавани данъчно задължените лица за изпълняване на техните задължения чрез старинни методи? Редно ли е плащането на данъци да се стимулира с провеждането на лотарии?“ – бяха въпросите на Ирена Гелова към градоначалника. В отговора си Владимир Георгиев обясни, че тиражът и за едната, и за другата брошура е по 45 000 бройки, съответна на броя на данъчно задължените лица. „Единичната цена за изготвянето и разпечатването й е 0.11 лв. Общата изразходвана сума по разпечатването и дизайна е 9900 лева. За разпечатването е използвана рециклирана хартия. Фирмата, извършила услугата, е „Крум Домишляров“ от гр. Самоков. Обществена поръчка не е обявявана, тъй като съгласно закона за дейности под 30 000 лева изпълнителят може да бъде определен чрез пряко договаряне. За разпространението на брошурите не са извършени допълнителни разходи, тъй като същите  са изпратени заедно с годишните данъчни декларации. Информационните брошури са изпратени за улеснение на гражданите на общината с цел получаване на информации и отговорите на най-често задаваните от тях въпроси. Предоставени са телефони за връзка с общината и други компетентни органи по общественозначими въпроси. Брошурите представляват информация на данъкоплатците, касаещи сроковете и видовете декларации, които следва да бъдат подавани. За нас е важно да стигаме до най-широк кръг от заинтересовани лица, да отговаряме на техните очаквани потребности, създавайки различни начини за получаване на обратна връзка с тях. При желание всеки би могъл да се откаже писмено от получаване на брошурите”, заяви в отговор Георгиев.

Относно хазартния подход при събирането на данъците кметът Георгиев изтъкна, че подобни способи се прилагат и от държавни органи – като НАП и други общински администрации. В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил през 2016 г. и 2017г. две награди за иновативни методи на работа и за добри практики.

„Разбрахме, че това е практика, която ще продължи и за напред”, каза Ирена Гелова и поиска писмения отговор от кмета Георгиев.

В. „Вяра“ разговаря с оператора на кабелна телевизия в община Самоков Андрей Домишляров, която редовно излъчва заседанията, и стана ясно, че изпълнителят на поръчката е неговият баща Крум Домишляров. След сесията последваха коментари на съветници и на жители на Самоков. „Във времето на онлайн услуги е жалко по този начин да се харчат пари. Цивилизованите хора работят екологично и модерно, но това е доста трудно постижимо явно. Навсякъде вървят кампании за спестяване на продукти от хартия, за намаляване на сечта, но явно тези теми са далечни за самоковската управа“, сподели пред в. „Вяра“ Николета Иванова.

„Най-после някой от ГЕРБ – Самоков да попита нещо или да се изкаже. Откакто Валентин Милушев отиде депутат, ГЕРБ – Самоков не са активни и гласуват заедно с БСП“ – добави Катерина Петрова.

 

7 КОМЕНТАРИ

 1. То какво да коментираме, коментарите са дадени под материала за обесеното момче лека му земя, пак да се кандидатира и пак го изберете, то е нетърпимо вече присъствието му в града! Толкова ли няма кадърни и достойни хора в града, та стигнахме до такива като този травестит!

 2. Така ще бъде в Община Самоков , докато се дългът на отговорни длъжности пенсионери . А на по низшите служители щом навършат годините ги освобождават веднага . В града има млади завършили хора , но отиват да търсят работа в други градове и държави .

 3. Браво на Рени , отпуши се най
  после !
  Да търси обаче по едри суми ,
  на пример :
  Кой прави шарените табели при Бистрица и на Ридо и колко струват ?

 4. Абе аз Ви казах, требе си онождане на джендъра с подлите очички, когато и да го онодеме все ще му е късно, но хора да знаете най- ще го заболи на изборите, пък после какво ще му се случи само,при толкова доволни от него самоковци………………………….

 5. Това са пари достатъчно,да се открият роботни места за трима безработни граждани например и тогава няма да се бесят по мостовете, ама този специалист иска да покаже колко е велик, но помнете ми думата ще свърши като баща си хаир нема да види!

 6. Golemo mekere izleze tova kmet4e…20% ot saniraneto na vseki blok v Samokovo pri nego…Pak glasuvaite za nego…

 7. Дядо ми бог да го прости казваше , че и на времето Самоков си е патил от кметове ,защото къдърните знаещите и можещите са били ангажирани в производството.
  Тези връзкари които не са били годни за нищо друго са били поставяни на длъжността КМЕТ !!!
  Такъв е и случаят на нашият герой!
  Най добрият кмет навремето
  не е бил Самоковец , за съжаление на му запомних името от разказите на дядо ми !
  Дерзайте граждани на Самоков , за съжаление избора не е наш а на циганите , те ни решават бъдещето !

Comments are closed.