400 са новите читатели в детския отдел на библиотеката в Перник, най-търсени са Вазов и „Пинокио”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

От началото на лятната ваканция зачестиха посещенията на децата и младежите в пернишката библиотека „Светослав Минков”. Причината за това са препоръчителните списъци с автори и заглавия, които трябва да се прочетат през лятото по препоръка на учителите по български и литература. Близо 400 са новите читатели в детския отдел на библиотеката. Само за две седмици книгите на най-търсените автори-българските класици са вече раздадени, затова учениците ползват и заемната за възрастни. Нови читатели също са регистрирани в заемната за възрастни, където читателски картони имат учениците над 14 годишна възраст. Някои родители пък заемат нужните книги на децата си, ползвайки своите читателски картони.

„Винаги в началото на лятото има бум на посещенията на малките читатели, които бързат да подсигурят книгите, които трябва да прочетат през лятото. Децата от начален курс търсят най-много приказки, както и популярните „Пинокио” , „Емил от Льонеберя”, „Алиса в страната на чудесата”. По- големите ученици търсят най-вече българските класици-Вазов, Елин Пелин, Йовков, Радичков”- споделя Теменужка Цекова от детския отдел на РБ „Св.Минков”. Съвсем скоро Регионалната библиотека закупи нови книги, специално за най-малките си читатели. Сред тях са книгите от поредицата „Вечни детски романи”, „Тошко Африкански”, много приказки и изключително красиви енциклопедии за Земята, Животните, Спорта, които са сред най-харесваните от децата. Сред по-интересните нови заглавия са и „Приказки по Шекспир”, както и първата книга за Хари Потър, но на английски език.

През лятото пернишката библиотека прави летни читални за най-малките. През този месец библиотеката ще посрещне децата, които посещават Обединения детски комплекс през ваканцията. Те ще разгледат различните отдели на библиотеката, ще се запознаят с професията на библиотекаря, ще могат да си вземат книги от детския отдел или да си направят първи читателски картон. След това ще изгледат анимационен филм в Голямата читалня на библиотеката.